Business Internaţional

Economia în 2012: nimic de câştigat, doar durere şi nemulţumire pentru milioane de europeni

Economia în 2012: nimic de câştigat, doar durere şi nemulţumire pentru milioane de europeni

Noul premier spaniol Mariano Rajoy se grăbeşte să ghideze ţara pe drumul austerităţii

Autor: Andreea Mindrila

03.01.2012, 00:05 461

Fluctuaţiile de pe pieţele financiare şi summiturile din zona euro au fost principalele subiecte care au captat atenţia în 2011, dar anul acesta va fi unul în care undele de şoc vor lovi milioane de persoane din Europa şi din întreaga lume.

În loc să rezolve problemele celor pe care-i reprezintă, liderii politici şi-au concentrat anul trecut atenţia asupra modului în care răspund cererilor pentru măsuri de austeritate şi mai drastice ale investitorilor neliniştiţi de pe piaţa obligaţiunilor, notează The Guardian.

Efortul de a preveni ca randamentul obligaţiunilor italiene să ajungă 7% şi de a proteja ratingul maxim al datoriei Franţei a devenit obiectivul la nivel central.

Reducerea situaţiei grave cu care se confruntă zona euro la simple cifre care apar pe ecran maschează doar faptul că mijloacele de trai a milioane de persoane au fost în joc în ceea ce tehnocraţii numesc "economia reală", viaţa reală pentru cei mai mulţi oameni.

Politica măsurilor colective de austeritate impusă la cererea celor cu bani a condus zona euro pe marginea unei noi recesiuni. În 2012, locurile de muncă a milioane de oameni vor fi afectate.

Oamenii devin tot mai furioşi când văd că politicienii nu reuşesc să-i protejeze de loviturile speculatorilor. De la demonstranţii din Grecia la miile de tineri protestatari care s-au adunat în piaţa Puerta del Sol din Madrid pentru a cere un rol în viitorul ţării, oamenii şi-au exprimat îngrijorările.

Este foarte probabil ca în acest an furia lor să devină mult mai intensă şi să capete o amploare mult mai mare. Un raport recent al Organizaţiei Internaţionale a Muncii a avertizat asupra creşterii gradului de nemulţumire în multe ţări din cauza "percepţiilor că povara crizei nu este împărţită echitabil". Chiar şi fără o nouă recesiune globală, va dura cinci ani până când ratele de ocupare a forţei de muncă vor ajunge la nivelurile anterioare crizei.

În toate ţările tinerii au suportat greul. În Spania, unde noul guvern a anunţat un pachet radical de măsuri de austeritate, rata şomajului în rândul tinerilor este în prezent de 45%. În Grecia, indicatorul a ajuns la 43%, iar în Irlanda la 30%.

Noul guvern al Spaniei a anunţat că deficitul bugetar pe 2011 ar putea fi de 8% din PIB, cu două procente mai mare decât deficitul estimat de guvernul anterior. Executivul a anun­ţat, de asemenea, că 2012 va veni cu mai multă austeritate. Madridul, în cel mai recent set de măsuri de austaritate, a îngheţat salariile şi angajările la stat, a majorat impozitele pe venit şi proprietate, dar doar pe perioadă limitată. Guvernul a crescut însă pensiile cu 1%.

Iar situaţia se va înrăutăţi. Când liderii europeni au promis să majoreze resursele fondului european de salvare şi au stabilit un nou acord fiscal pentru a impune o disciplină fiscală mai strictă, au sperat încă o dată să tragă linie sub criza datoriilor din zona euro şi să scape de privirea aspră şi neiertătoare a pieţelor financiare din întreaga lume.

Pentru SUA, 2012 ar putea fi anul în care economia prinde viteză

Sporirea încrederii investitorilor, scăderea numărului de concedieri şi câştigurile obţinute de comercianţi în perioada sărbătorilor arată că economia SUA, cea mai mare a lumii, îşi revine, sfidând încetinirea creşterii economice din Europa şi în general din întreaga lume, potrivit Bloomberg.

Îmbunătăţirea situaţiei de pe piaţa muncii şi condiţiile mai bune de creditare ar putea susţine cheltuielile gospodăriilor americane, spre deosebire de Europa unde criza datoriilor determină măsuri suplimentare de austeritate. De asemenea, SUA vor rămâne în 2012 prima alegere a celor mai mulţi investitori mondiali de pe piaţa imobiliară, potrivit unui studiu al Asociaţiei investitorilor străini de pe piaţa imobiliară, scrie Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO