Business Internaţional

Economia germană, marele exportator al Europei, creşte în T2/2021 peste aşteptări propulsată de consumul intern

Economia germană, marele exportator al Europei, creşte...

Autor: Catalina Apostoiu

25.08.2021, 00:05 290

Cheltuielile robuste de consum din economia germană, cea mai mare din Europa, au alimentat o redresare peste aşteptări a acesteia în trimestrul al doilea, însă perspectivele sunt din ce în ce mai nesigure, scrie Bloomberg.

PIB-ul german a avansat cu 1,6% în al doilea trimestru, comparativ cu o estimare anterioară de 1,5%, a anunţat biroul naţional de statistică al ţării. Revenirea a venit pe fondul unei creşteri cu 3,2% a cheltuielilor gospodăriilor, susţinerii fiscale solide şi investiţiilor mai mari de capital.

Indicatorul PMI al IHS Markit arătase la începutul săptămânii o încetinire a activităţii sectorului privat din cea mai mare economie euro­peană în august, serviciile preluând statutul de principal motor de creştere.

Nivelul ocupării forţei de muncă a consemnat o redresare rapidă continuă, susţinut de cererea în creştere şi încrederea puternică a companiilor în economie. Angajările au crescut în august pentru a opta lună consecutiv, volumul în creştere de lucru determinând companiile să-şi mărească personalul. Rata creării de noi locuri de muncă a fost a doua cea mai rapidă din istoria măsurătorilor IHS Markit după cea înregistrată în iulie.

Încrederea sectorului de business în perspectivele legate de activitate a crescut uşor, însă în timp ce optimismul din servicii s-a situat uşor sub maximul pe 21 de ani din iunie, cel din sectorul manufacturier a coborât la cel mai scăzut nivel din octombrie 2020, în contextul temerilor privind perturbarea lanţurilor de aprovizionare şi presiunile inflaţioniste asociate.

Potrivit lui Phil Smith, director în cadrul IHS Markit, datele indică în continuare o creştere economică mai solidă în trimestrul al treilea. Economia germană se îndreaptă către o redresare de durată, probabil mai solidă, în trimestrul trei determinată de cererea internă robustă, anunţase la rândul său anterior ministerul german de finanţe.

Şi totuşi, deşi ultimele date arată că economia germană este pe cale să revină la nivelurile de dinaintea crizei în următoarele luni, au început să apară riscuri care înseamnă că redresarea din acest an nu va fi probabil pe cât de puternică se antici­pase, avertizează banca centrală germană.

Problemele sectorului manufacturier vor continua, iar creşterea cazurilor de infectare constituie o ameninţare în plus.

„Problemele legate de lanţurile de aprovizionare au devenit o ameninţare mai mare pentru economie decât Covid-ul“, arată Carsten Brzeski, economist ING. „Se pare că aceste probleme ar putea dura foarte uşor până la finalul anului şi ar putea limita creşterea“.

În acelaşi timp, politicienii şi companiile germane, care se confruntă deja cu semne de întrebare în creştere privind succesul economic al ţării pe viitor, au în faţă un nou avertisment: exportatorii germani suportă presiuni din ce în ce mai mari pe piaţa europeană din partea exporturilor chineze către UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO