Business Internaţional

Economia Franţei arată semne de revenire: A doua cea mai mare economie din UE a revenit la creştere în această lună chiar dacă activitatea din restul regiunii a continuat să scadă

Economia Franţei arată semne de revenire: A doua cea...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

23.06.2020, 19:05 838

Economia Franţei, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, a revenit la creştere în această lună chiar dacă activitatea din restul regiunii a continuat să scadă, relatează CNN.

Economia de 3.000 de miliarde de dolari a crescut în această lună pentru prima dată din februarie, în condiţiile în care restricţiile coronavirusului au fost ridicate şi consumul intern a crescut, potrivit unui sondaj.

Purchasing Managers' Index, care urmăreşte activitatea în sectoarele de producţie şi servicii, a sărit la 51,3 puncte în iunie, de la 32,1 în mai. Valorile de peste 50 indică o expansiune.

„Franţa pare să conducă oarecum echipa, mai ales din perspectiva sectorului industrial”, a declarat Chris Williamson, economist şef de afaceri la IHS Markit, compania care publică sondajul. Ţara profită de avantajele oferite de companiile care sunt concentrate mai ales pe plan intern, a spus el pentru CNN Business.

"Ceea ce vedem în toate economiile este că orice revigorare a creşterii este alimentată de cererea internă", a spus Williamson. „Dacă aveţi un sector de fabricaţie orientat către export, care este cazul în Germania, acesta acţionează ca o amortizor”, a adăugat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în martie că nicio companie franceză, indiferent de dimensiunea sa, nu va avea voie să se prăbuşească din cauza pandemiei. Guvernul va cheltui aproape 521 miliarde de dolari pentru a-şi ajuta economia să-şi revină, a declarat ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire într-un interviu acordat radioului francez RTL în această lună.

PIB-ul UE este în continuare aşteptat să înregistreze o scădere accentuată în al doilea trimestru, după contracţia profundă înregistrată în primele trei luni ale anului.

Dar „recuperarea accentuată” a datelor PMI sugerează că PIB-ul nu va fi la fel de catastrofal, au spus economiştii de la Capital Economics. "Datele de astăzi oferă o oarecare siguranţă că economia îşi revine. Dar, cu unele restricţii încă în vigoare şi temerile unei al doile val al epidemiei, va fi nevoie de ceva timp înainte ca activitatea să revină la nivelurile anterioare virusului", au spus într-o notă de cercetare.

Franţa intenţionează să-şi extindă programul de sprijinire a locurilor de muncă cu până la doi ani. Ministrul Muncii, Muriel Pénicaud, a declarat la radio Franceinfo la începutul acestei luni că guvernul vrea să îi plătească pe angajaţii care lucrează un program redus.

Guvernul sa acordat aproape 17 miliarde de dolari pentru a proteja forţa de muncă din industria aviatică din ţară, sprijinind Airbus şi Air France, precum şi furnizorii de componente aerospaţiale Safran şi Thalès.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO