Business Internaţional

Economia europeana nu merge pe picioare americane

23.04.2001, 00:00 12



Ministrul suedez al Finantelor, Bosse Ringholm a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca influenta Statelor Unite ale Americii asupra economiei Uniunii Europene s-a redus si ca acest lucru va deveni din ce in ce mai evident.

Posibila decizie a Bancii Centrale Europene, din aceasta saptamana, de a nu urma politica Rezervelor Federale ale SUA de reducere a dobanzilor pare ar putea fi confirmarea acestui fapt.

Ringholm a raspuns astfel comentariilor facute joi de secretarul Trezoreriei americane, Paul O'Neill, care s-a declarat "stupefiat" de increderea aratata de liderii europeni in legatura cu perspectivele de crestere ale economiei regionale.

"Este o realitate ca economia americana va insemna din ce in ce mai putin pentru Europa, deoarece UE devine mai puternica si dependenta de SUA se va diminua", a declarat Ringholm in cadrul unei conferinte de presa.

Fondul Monetar International, grupurile de cercetatori si economistii din sectorul privat au solicitat Bancii Centrale Europene (BCE) sa urmeze exemplul altor banci centrale si sa reduca ratele dobanzilor, apreciind ca regiunea europeana nu va putea evita consecintele negative generate de incetinirea ritmului de crestere economica a SUA.

Dar Ringholm, care este si presedintele Consiliului European al Ministrilor de Finante (Ecofin) pe perioada in care Suedia detine presedintia Uniunii Europene, a accentuat ca este inca optimist.

"Cred ca forta economica a Europei este la un nivel bun in prezent. Avem un obiectiv pe termen lung, acela de a deveni mai independenti pe scena internationala", a subliniat Ringholm.

Ca urmare a faptului ca Suedia este unul dintre cele trei state membre ale UE ce nu fac parte din zona euro, Ringholm a refuzat sa comenteze necesitatea reducerii dobanzilor de catre BCE.

In localitatea suedeza Malmo are loc o reuniune de trei zile a ministrilor de Finante si a guvernatorilor bancilor centrale din statele UE, reuniune la care participa si omologii acestora din cele 13 state candidate la integrarea in Uniunea Europeana.

In aceasta saptamana, Comitetul de Politica Monetara al Bancii Centrale Europene (BCE) se intruneste din nou, iar investitorii spera ca, de aceasta data, conducerea institutiei va adopta diminuarea dobanzilor, dupa decizia surprinzatoare de miercuri a Federal Reserve.

In ultima sedinta a saptamanii, moneda unica europeana a depasit din nou pragul de 0,90 $, inchizand la 0,901 $/euro, in ringurile bursei londoneze.

Cu toate acestea, analistii nu prea mai cred ca BCE va urma calea deschisa de Fed, dupa publicarea ultimelor statistici, privind evolutia economiei europene.

Eurostat, agentia de statistica a Uniunii Europene, a anuntat ca productia industriala a crescut cu 0,4% in februarie, comparativ cu luna precedenta, dupa ce in ianuarie scazuse cu 1,7%.

Pe de alta parte, datele privind inflatia din luna martie demonstreaza ca obiectivul de 2%, stabilit de BCE pentru acest an, este din ce in ce mai greu de atins, relateaza Financial Times.

Dupa decizia-surpriza de saptamana trecuta a Federal Reserve (banca centrala a Statelor Unite), economistii preseaza BCE sa diminueze rata de referinta a dobanzii.

Dar analistii considera ca BCE nu va lua o decizie in acest sens, deoarece noile statistici arata ca, in continuare, cresterea economica este " robusta" in ciuda scaderii increderii consumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO