Business Internaţional

Economia europeană are în faţă un proces de redresare „lung şi anevoios“

Economia europeană are în faţă un proces de redresare...

Autor: Catalina Apostoiu

30.06.2020, 00:05 190

Procesul de revenire a economiei europene de pe urma pandemiei a debutat, însă activitatea se menţine cu mult sub nivelurile normale, fapt care sugerează că recuperarea de pe urma recesiunii va fi anevoioasă, scrie Financial Times.

Muncitorii şi consumatorii de pe continent au început să-şi reia activitatea de luna trecută, generând o revenire iniţială postcarantină. Şi totuşi, date high-frequency cum ar fi cheltuielile consumatorilor sugerează că revenirea este inegală şi limitată de măsurile de distanţare socială.

Datele real-time „au întărit speranţele într-o revenire economică rapidă, însă aceste aşteptări sunt exagerat de optimiste“, arată Madhavi Bokil, vicepreşedinte al agenţiei de rating Moody’s. „Redresarea va fi probabil un proces de durată şi plin de obstacole, mai degrabă decât unul rapid“.

Încrederea economică se reface treptat în zona euro, însă procesul este unul sub aşteptări. Indicatorul Comisiei Europene privind încrederea a avansat în iunie, însă sub estimările economiştilor iar acesta se menţine cu mult sub nivelurile înregistrate la începutul anului. Raportul, asemeni altora similar publicate recent, indică faptul că redresarea este încă departe la orizont, scrie Bloomberg.

Zona euro se îndreaptă către un declin de peste 8% în acest an, iar preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a avertizat că pandemia va schimba permanent părţi ale economiei.

Până acum, încrederea a recuperat aproximativ 30% din pierderile combinate din martie şi aprilie, când restricţiile aproape au îngheţat viaţa publică. Deşi acestea sunt acum treptat eliminate, răspândirea în continuare a coronavirusului în părţi ale Europei, cât şi în SUA, aminteşte cât de repede se poate deteriora din nou situaţia.

O mare parte din economia continentului rămâne restricţionată, iar turismul internaţional şi comerţul sunt încă într-un declin profund, potrivit Financial Times.

„Anticipăm o revenire iniţială pronunţată a consumului, urmată de o redresare mult mai lentă, în condiţiile în care gospodăriile preferă să economisească pe fondul nesiguranţei“, arată Nicola Nobile, economist Oxford Economics.

Peter Vanden Houte, economist-şef la ING, avertizează că restrângerea programelor de susţinere guvernamentală şi disponibilizările în creştere vor începe să apese asupra procesului de redresare în lunile următoare, în timp ce măsurile de distanţare socială permit doar o revenire parţială a activităţii sectorului de servicii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO