Business Internaţional

Economia chineza isi continua ascensiunea

13.08.2003, 00:00 13



Productia industriala din China a crescut cu 16,5%, in luna iulie, comparativ cu intervalul similar 2002, indicand faptul ca economia acestei tari este in plina ascensiune, dar saltul ridica semne de intrebare cu privire la implicatiile negative ale acestui fenomen.



"Asistam la un moment important de consolidare industriala, concomitent cu intensificarea activitatii de export, ceea ce se va reflecta prin rezultate economice solide, in a doua jumatate a anului", a apreciat Tai Hui, analist la Standard Chartered din Hong Kong. #leadend#



De la inceputul acestui an, industria chineza a consemnat performante deosebite. Potrivit Biroului National de Statistica, productia din primele sapte luni a fost cu 16,4% peste nivelul din perioada similara a anului precedent, in pofida impactului major provocat de epidemia de pneumonie atipica.



In acelasi interval, valoarea exporturilor s-a cifrat la 228 miliarde de dolari, in crestere cu 33,4% fata de primele sapte luni ale anului 2002. Aproape jumatate din marfurile exportate reprezinta aparatura electrica si mecanica.



Saltul exporturilor chineze a atras critici din partea unor tari precum Statele Unite si Japonia, care au acuzat autoritatile de la Beijing ca impiedica aprecierea monedei nationale pentru a beneficia, in schimb, de avantajele unei activitati comerciale incorecte.



Raportul pe luna iulie arata ca procesul de dezvoltare continua in sectoare precum productia de autovehicule, telefoane mobile, computere personale si alte tipuri de aparatura electronica.



Potrivit Biroului chinez de Statistica, productia auto din luna iulie a crescut cu 71% fata de perioada similara 2002, la un total de 171.000 de unitati. Producatorii de terminale si-au majorat volumul de activitate cu aproximativ 65%, iar avansul din sectorul de PC-uri a fost de 76,6%.



"In acest moment, inregistram o cerere foarte mare de automobile. Acelasi lucru este valabil si pentru computere, telefoane mobile si alte aparate electrice. Cererea va creste in continuare, pe fondul majorarii veniturilor", a aratat analistul Tai Hui.



Procesul amplu de extindere ridica si cateva semne de intrebare, analistii avertizand ca majorarea productiei industriale, precum si cresterea investitiilor in active fixe si a rezervelor de lichiditati se pot dovedi excesive.



"Pe ansamblu, nu consider ca aceste cifre reprezinta un indiciu de supraproductie. De fapt, problema este mai mult de natura structurala, intrucat investitiile se concentreaza asupra unui numar restrans de industrii", a aratat Yiping Huang, de la Citigroup din Hong Kong



Rapoartele bancii centrale cu privire la rezervele financiare si numarul de credite acordate reprezinta un motiv in plus de ingrijorare.



La sfarsitul lunii iulie, rezervele in moneda nationala insumau peste 2.493 miliarde de dolari, cu 20,7% peste nivelul din intervalul similar 2002. "Ritmul de majorarea a rezervelor financiare a fost prea rapid, iar viteza cu care a crescut numarul de imprumuturi este excesiva", se precizeaza intr-un comuncat al Bancii Populare din China.



Potrivit analistilor, tendinta exagerata de a apela la solutia creditelor bancare poate afecta inflatia, urmand sa declanseze perioade de criza in anumite sectoare de activitate precum domeniul imobiliar si productia auto.



Reprezentantii bancii centrale chineze s-au angajat sa ia masuri pentru a reduce ritmul de acumulare in depozite si pentru a diminua volumul creditarii.



In acelasi timp, rezervele nationale de valuta au crescut cu 6,5 miliarde de dolari, in luna iunie, totalizand 346,5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO