Business Internaţional

Economia chineza a ramas fara frane

16.04.2004, 00:00 13



Economia chineza a crescut in primul trimestru cu o rata anualizata de 9,7%, cu mult peste asteptarile analistilor, antrenand temeri privind o posibila scapare de sub control a inflatiei, informeaza Bloomberg.



Cea de a sasea economie a lumii si-a incetinit usor ritmul in comparatie cu avansul de 9,9% inregistrat in ultimul trimestru al anului tecut, pe fundalul cresterii preturilor de consum in medie cu 2,8%. Guvernul chinez a declarat ca intensificarea tensiunilor inflationiste se datoreaza in principal esecului in limitarea investitiilor straine si penuriei de materii prime.



Premierul Wen Jiabao, care stabilise luna trecuta nivelul de 7% ca tinta pentru cresterea economica in 2004, a avertizat ca sectorului energetic si de transport nu mai fac fata ritmului rapid cu care avanseaza economia, existand pericolul unui blocaj structural.



Recentele evolutii macroeconomice i-a determinat pe analisti sa anticipeze o serie de masuri de racire a economiei, o varianta luata in calcul in acest sens fiind cresterea ratei dobanzii de referinta. Incepand cu ultima zi a acestei saptamani, bancile vor fi nevoite sa-si majoreze rezervele minime obligatorii, in incercarea de a tempera creditul si de a limita cresterea masei monetare.



Evolutia actiunilor chineze pe bursa din Hong Kong a fost in ultima saptamana una nesatisfacatoare, ilustrata de caderea cu 7,9% a indicelui Hang Seng China Enteprises.



Pana in prezent, incercarea Chinei de a temperea cresterea economica nu a dat rezultate deoarece multe din banci se afla sub controlul guvernelor locale, al caror interes primar consta in crearea de locuri de munca si dezvoltarea economica regionala.



Sumele alocate de guvernelor locale pentru crearea de fabrici, construirea de drumuri si alte retele de infrastructura au crescut cu 65% in primele doua luni ale acestui an, in timp ce cheltuielile guvernului central s-au limitat la o crestere de cinci ori mai mica.



De asemenea, investitiile in active fixe au crescut in primul trimestru cu 43%, pana la 106,3 miliarde de dolari. In acelasi timp, creditele acordate de institutiile financiare ale Chinei s-au majorat, pana la finele lunii trecute, cu 20,7%, totalizand 108 mld. $. Creditele neperformante, estimate de firma de audit Ernst & Young, se ridica la 307 mld. $.



O evolutie ascendenta continua sa o inregistreze si consumul, care a avansat in primul trimestru cu 10,7%, contribuind la cresterea masei monetare in luna martie cu 19,1%.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO