Business Internaţional

ECE: Inflaţia continuă să accelereze şi lasă în urmă salariile, dar marii retaileri continuă să prospere. În Ungaria, guvernul anunţă noi plafonări de preţuri

ECE: Inflaţia continuă să accelereze şi lasă în...

Autor: Catalina Apostoiu

30.10.2022, 20:55 302

La nivelul Europei Centrale şi de Est, creşterea salariilor rămâne în urma inflaţiei, ceea ce ar putea adân­ci recesiunea viitoare şi sărăci mili­oane de oameni, notează Intellinews.

Inflaţia a continuat să crească nea­bătută în 2022, iar economiştii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de rit­mul accelerat de creştere înregistrat pe unele pieţe cheie ale regiunii.

În Polonia, inflaţia a depăşit 17,2% în septembrie, iar creşterea dureroasă a preţurilor începe deja să apese asupra consumului. Au scăzut vânzările de carburanţi, de bunuri de folosinţă îndelungată, electronice.

„Datele privind vânzările de re­tail sugerează că inflaţia ridicată ero­dează puterea de cumpărare a consu­matori­lor într-o asemenea măsură, încât aceş­tia sunt mai prudenţi în deciziile de achiziţii“, notează a­naliştii de la ING.

Şi totuşi, în pofida inflaţiei re­cord, marii retaileri continuă să pros­pere, potrivit Warsaw Voice. Deşi po­lonezii îşi strâng cureaua, cele mai mari lanţuri de retail, ca Biedronka şi Carrefour, raportează creşteri sem­nifi­cative ale vânzărilor.

„Cu preţurile în creştere puter­nică la alimente şi energie limitând achiziţiile gospodăriilor, am decis să majorăm preţurile în magazine“, a anunţat recent Pedro Soares dos Santos, CEO al Jeronimo Martins, proprietarul portughez al Biedronka.

Pe lângă încetinirea creşterii cere­rii pentru bunuri, ING remarcă şi o încetinire a revenirii postpandemice a sectorului de servicii, scrie Intellinews.

Situaţia a devenit atât de critică, încât unii economişti vorbesc acum despre pericolele unei „spirale sa­larii-preţuri“ care ar marca începutul stagflaţiei adevărate. Salariile corpo­rate au crescut cu 14,5% în medie în termeni anuali în septembrie, cu mult sub inflaţie.

În Ungaria, creşterea salariilor a accelerat în august, însă creşterea reală este pe punctul de a aluneca în teritoriu negativ, avertizează ana­liştii de la ING. Creşterile de salarii sunt în continuare cu mult în urma in­flaţiei, care a urcat la un maxim pe 24 de ani, de 20%, în septembrie, în pofida unei serii de majorări de do­bânzi de urgenţă operate de banca centrală a ţării.

În acest context, premierul ungar Viktor Orban a anunţat că obiectivul este o rată a inflaţiei formată dintr-o singură cifră şi că plafoanele de preţuri vor fi extinse la produse suplimentare, relatează Reuters.

Luna trecută, guvernul lui Orban a prelungit plafonările de preţuri la carburanţi şi alimente de bază până la finalul acestui an în încercarea de a proteja gospodăriile de costurile în creştere dramatică.

Economiştii chestionaţi de Reuters se aşteaptă ca inflaţia să urce la 15% anul viitor de la rata de 14% estimată pentru 2022, cu creşterea preţurilor depăşind ţinta băncii centrale a ţării chiar şi în 2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO