Business Internaţional

E greu sa fii bancher in Europa: UE va crea trei agentii de supraveghere care sa impiedice aparitia exceselor in sistemul financiar

22.06.2009, 00:00 45

Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana, reuniti la un summit la Bruxelles la sfarsitul saptamanii trecute, au ajuns la un acord cu privire la inasprirea metodelor de supraveghere a sectorului bancar, precum si infiintarea unor autoritati de supraveghere pan-europene care sa previna o viitoare criza economica mondiala, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

De asemenea, oficialii UE au convenit sa ii acorde sprijin actualului presedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru obtinerea unui al doilea mandat la conducerea executivului european.
Masurile comunitare urmeaza exemplul americanilor
Acordul de principiu, aprobat in cadrul unui summit organizat pentru a demonstra ca organismul comunitar poate controla cu succes criza, urmeaza anuntului de miercuri al presedintelui american Barack Obama cu privire la reformarea si inasprirea supravegherii sistemului financiar american.
„Am convenit ca vom continua lupta impotriva crizei economice mondiale. Avem nevoie insa de un cadru institutional corespunzator pentru aceasta", a declarat Jan Fischer, premierul Cehiei, tara care detine, prin rotatie, presedintia Uniunii.
Planul UE prevede infiintarea in cursul anului viitor a trei autoritati paneuropene de supraveghere, care sa asigure introducerea noilor reglementari, dar si crearea unui Consiliu European de Risc Sistemic, care sa monitorizeze riscurile care pot afecta stabilitatea financiara la nivel comunitar.
Oficialii britanici se opun sporirii prerogativelor Bancii Centrale Europene
Surse din interiorul Comisiei Europene au declarat ca acordul dintre liderii europeni a fost atins dupa ce acestia si-au exprimat ingrijorarea cu privire la o serie de aspecte ale reformelor financiare elaborate de Marea Britanie.
Oficialii de la Londra s-au opus propunerilor ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa conduca Consiliul European de Risc Sistemic in mod permanent, in conditiile in care acest organism ar putea submina autoritatile nationale de supraveghere.
Ca reactie la temerile Marii Britanii, acordul intre liderii europeni prevede ca orice decizie care va fi luata de noile organisme „nu trebuie sa incalce in niciun fel responsabilitatile fiscale ale statelor membre", spre exemplu prin lansarea unui program costisitor de sustinere a sistemului bancar.
„M-am asigurat ca britanicii, din ipostaza de contribuabili, vor fi protejati in mod corespunzator", a mentionat prim-ministrul britanic Gordon Brown dupa finalizarea summitului.
„Cu noua luni in urma, daca as fi declarat ca vom ajunge la un acord de creare a unui sistem pan-european de supraveghere, nimeni nu m-ar fi crezut", a spus presedintele francez Nicolas Sarkozy, desi a recunoscut ca reformarea sistemului financiar nu este indeajuns de severa.
Expertii confirma faptul ca reglementarile puse la punct la nivel comunitar pentru prevenirea unei crize similare celei actuale sunt modeste in raport cu masurile luate de guvernul de la Washington, care confera statului puterea de a interveni in supravegherea sistemului financiar.
Mai este loc pentru masuri mai drastice
„Nu este revolutia la care ne asteptam dupa o criza de asemenea amploare", a declarat Daniel Gros, director al Centrului de studii pentru politici europene.
UE este presata sa ia masuri de amploare, in conditiile in care a primit critici dure la adresa modului de abordare si solutionare a crizei, dar si a participarii slabe la alegerile parlamentare europene de luna aceasta, care au indicat nemultumirea electoratului pe fondul somajului in crestere.
Uniunea Europeana lucreaza in prezent la introducerea unor noi reguli care sa includa reglementarea mai stricta a capitalului bancar, precum si monitorizarea fondurilor speculative si a grupurilor private de investitii.
Barroso sustine noile masuri si se pregateste pentru un nou mandat
Lucrarile privind aceste noi reglementari ar urma sa fie supravegheate cel mai probabil de actualul presedinte al Comisiei, Jose Manuel Barroso.
Pentru a obtine un nou mandat, fostul premier al Portugaliei, in varsta de 53 de ani, are nevoie de votul Parlamentului European luna viitoare, insa analistii se asteapta sa obtina aprobarea legislativului, intrucat Barroso se bucura de sprijinul celui mai puternic grup parlamentar din PE, cel al popularilor.
Barroso a afirmat ca isi doreste sa sustina statele europene pentru a iesi din criza, sa reconstruiasca sistemul financiar al Uniunii, sa protejeze forta de munca, sa combata incalzirea globala si sa asigure intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona prin obtinerea voturilor electoratului irlandez in cadrul unui nou referendum, dupa respingerea acestuia in iunie anul trecut.
„Cetatenii nostri vor sa vada ca actionam corespunzator", a precizat Barroso.
Daianu: Decizii bine-venite, dar nu si suficiente
„Deciziile aprobate de liderii europeni sunt bine-venite, pentru ca ele valideaza constatari pe care unii europarlamentari, printre care ma numar si eu, le-am facut si in urma carora am constituit o pleadoarie in fata Comisiei si a Bancii Centrale Europene", a declarat pentru ZF Daniel Daianu, fost europarlamentar PNL. Daniel Daianu a precizat ca recomandarile prezente in raportul al carui coautor este, alaturi de Ieke van den Burg din Olanda, privind reforma sistemului de reglementare si supraveghere a pietelor financiare, s-au dovedit a fi valabile si in consonanta cu rapoartele Larosiere si Turner.
Constituirea unui organism foarte apropiat Bancii Centrale Europene, in conditiile in care aceasta este „depozitara celei mai mari cantitati de informatie macroeconomica si de prudentialitate, este o concretizare a recomandarilor raportului nostru". Totodata, Daniel Daianu a spus ca exista doua impedimente care pot afecta implementarea cu succes a masurilor adoptate la Bruxelles: unul de natura politica, in conditiile in care UE este compusa din 27 de state membre, iar autoritatile de supraveghere si reglementare sunt nationale, dar si un impediment de ordin tehnic si financiar.
„Deciziile CE au fost influentate de constrangeri politice, dar ele merg in directia buna. In plus, ele trebuie sa fie contextualizate, judecate impreuna cu o suita de noi masuri ale Comisiei privind reglementarea agentiilor de rating, cerintele de capital pentru banci, reglementarea sectorului bancar paralel, care include si hedge-funds si private equity funds", a mai spus Daniel Daianu cu privire la noile reglementari la nivel comunitar.
 
Premierul Boc: Trebuie sa revizuim salariile bancherilor
Consiliul European a invitat statele membre sa dispuna masuri rapide in privinta remuneratiilor din sectorul financiar, inclusiv in cazul functiilor de conducere, pentru a elimina abuzurile sesizate in acest sistem, a declarat la Bruxelles premierul Emil Boc. Recomandarea a fost inclusa in textul concluziilor reuniunii Consiliului European. „In concluziile reuniunii exista o fraza prin care se incearca sa se puna stavila nu numai in problema agentiilor de rating, ci si a altor organisme financiare. Astfel, se spune ca „Consiliul invita statele membre sa ia masuri rapide cu privire la remuneratiile cadrelor de conducere si la remuneratiile din sectorul financiar, pentru a elimina abuzurile care s-au intamplat in sistemul financiar", a spus Boc, citand din documentul Consiliului European. Premierul a participat la lucrarile Consiliului European impreuna cu presedintele Traian Basescu. Mediafax

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO