Business Internaţional

"E dificil de găsit astăzi pe cineva cu ceva bun de zis despre Berlusconi"

"E dificil de găsit astăzi pe cineva cu ceva bun de zis despre Berlusconi"

Autor: Bogdan Cojocaru

04.09.2011, 19:35 348

Guvernul italian condus de Silvio Berlusconi îşi pierde tot mai mult din credibilitate în condiţiile în care membrii cabinetului nu reuşesc să se înţeleagă asupra modurilor în care poate fi echilibrat bugetul, iar oamenii de afaceri şi bancherii consideră că premierul a făcut prea puţin şi prea târziu pentru a scoate Italia din criza zonei euro.

Guvernul a fost dur criticat la conferinţa Ambrosetti din comuna italiană Cernobbio, de pe malul lacului Como, unde în acest weekend s-au întâlnit lideri economici, politici şi ai mediului de afaceri din întreaga lume, precum preşedintele israelian Shimon Peres, directorul executiv adjunct al FMI Zhu Min şi ministrul italian de Finanţe Giulio Tremonti, scrie CNBC.

"A fost dificil de găsit pe cineva cu ceva bun de zis despre Berlusconi. Chiar şi preşedintele italian Giorgio Napolitano a îndemnat guvernul să ajungă la o înţelegere", scrie postul america de televiziune pe pagina de Internet.

Berlusconi, unul dintre cei mai bogaţi italieni, a supraviţuit mai multor procese în justiţie şi scandaluri legate de viaţa sa privată. Vineri, înregistrări ale discuţiilor lui telefonice au indicat ce crede premierul despre statul pe care îl conduce.

"Ţara asta îmi face greaţă. O să plec peste câteva luni", spune el, caracterizând Italia ca fiind "o ţară de rahat".

Italia are a doua datorie guvernamentală ca mărime din zona euro, de 119% din PIB în 2010, mai mică doar decât cea a Greciei.

BCE a acceptat să intervină în august pe piaţa obligaţiunilor pentru a cumpăra datorii italiene în speranţa că astfel va presa în jos costurile de finanţare ale Italiei, stat penalizat de investitori pentru instabilitatea politică şi problemele economice şi financiare. Ajutorul băncii a fost condiţionat de implementarea de către guvernul de la Roma a unor noi măsuri de austeritate pentru readucerea sub control a datoriilor.

În sferele politice şi economice ale Europei sunt însă îngrijorări că guvernul lui Berlusconi încearcă să dea înapoi cu angajamentele de austeritate incluse într-un pachet de măsuri de 45 de miliarde de euro destinat echilibrării bugetului până în 2013.

"Este esenţial pentru consolidarea credibilităţii strategiei şi bonităţii Italiei", a declarat preşedintele BCE Jean-Claude Trichet, prezent la conferinţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO