Business Internaţional

După un spectacol cu vorbe goale, primul duel dintre Barack Obama şi Mitt Romney pentru preşedinţia SUA a fost câştigat de republican

După un spectacol cu vorbe goale, primul duel dintre Barack Obama şi Mitt Romney pentru preşedinţia SUA a fost câştigat de republican

După un spectacol cu vorbe goale, primul duel dintre Barack Obama şi Mitt Romney pentru preşedinţia SUA a fost câştigat de republican. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

05.10.2012, 00:05 1143

Prima confruntare publică din bătălia pentru preşedinţia SUA a înfăţişat doi pretendenţi, actualul preşedinte Barack Obama şi republicanul Mitt Romney, care s-au portretizat în eroi ai clasei de mijloc, coloana vertebrală a celei mai mari economii a lumii.

Pentru că Romney a fost mai incisiv, presa americană şi sondajele de opinie l-au dat pe acesta drept câştigătorul dezbaterii în care au fost atinse subiecte fierbinţi precum economia, taxele, educaţia şi asigurările de sănătate. Însă ambii candidaţi au evitat cu mare grijă să dea detalii clare despre planurile lor, rezumându-se la a face spectacol.

"Dezbaterea a şchiopătat şi nu a fost neapărat onestă", scrie The Washington Post. Prima din cele trei confruntări publice dintre Obama şi Romney a evidenţiat totuşi diferenţele dintre ei legate de reformarea sistemului de sănătate, un mare consumator de venituri, de reglementarea sistemului financiar, rolul fundamental al guvernului şi reducerea deficitului bugetar.

Obama a cerut cheltuieli mai mari pentru educaţie, o pregătire mai bună fiind un element-cheie pentru dezvoltarea ţării, investiţii în noi surse de energie şi a criticat propunerile lui Romney, spunând că acestea ar reduce taxele pentru bogaţi, ar dereglementa anumite sectoare şi că nu au reuşit în trecut să revigoreze economia, notează The Wall Street Journal. În opinia preşedintelui, refuzul republicanului de a accepta majorări de taxe reprezintă "o abordare neechilibrată prin care vor fi gâtuite investiţiile în educaţie, cercetare şi infrastructură".

În schimb, Romney a lăudat "oamenii liberi şi iniţiativele libere, care colaborează" şi l-a portretizat pe Obama ca fiind un cam­pion al cheltuielilor şi al unui guvern supra­dimensionat, care ar majora taxele pentru afacerile mici, creatoare de locuri de muncă.

Republicanul cu imaginea terfelită de un clip secret

Republicanul încearcă să-şi îmbu­nătăţească imaginea după luni de campanie în care Obama l-a înfăţişat ca o figură părti­nitoare căreia îi pasă prea puţin de clasa de mijloc.

De aceea, Romney a venit înarmat cu "expresii frumoase" construite pentru a circula mult pe site-uri precum Youtube.

Imaginea politicianului a primit o lovitură grea după apariţia unei înregistrări video de la un eveniment de strângere de fonduri de la persoane bogate în care el spune că aproape jumătate din americani sunt leneşi, nu-şi plătesc taxele, se dau drept victime şi aşteaptă ajutorul guvernului.

Obama, a cărui popularitate o depăşeşte pe cea a republicanlui în majoritatea sondajelor de opinie şi în unele state-cheie, a părut că "merge pe burtă", precaut să nu piardă sprijinul publicului.

"Cred că Romney a punctat la stil. Obama a fost palid. La puncte, Romney s-a descurcat bine, dar este încă în urmă şi nu cred că această dezbatere este suficientă pentru a recupera din diferenţă", a afirmat Brendan Daly, fost consilier al liderului democrat Nancy Pelosi.

Într-un sondaj de opinie efectuat de CNN, două treimi dintre repondenţi au spus că republicanul a câştigat dezbaterea. Un alt sonjat, efectuat de Thomson Reuters, arată că Obama ar câştiga 47% din voturi, în timp ce Romney ar primi 41%.

Duelul taxelor

Unele dintre cele mai aprinse discuţii au făcut referire la politicile fiscale, subiect sensibil pentru clasa de mijloc. De multe ori, candidaţii au vehiculat cifre şi au intrat în detalii, lucru rar în campaniile electorale. Discuţiile au insistat mult pe o propunere a lui Romney de a reduce taxele cu 20% pentru toate clasele. Obama consideră că o astfel de măsură ar priva guvernul de venituri de 5.000 miliarde dolari din impozite, în special de cele venite de la bogaţi.

"Nu am de gând să reduc masiv taxele şi să reduc veniturile guvernului. Principiul meu este că nu vor fi tăieri de taxe care să majoreze deficitul", a spus Romney. În replică Obama a atenţionat că republicanul nu poate reduce taxele şi deficitul fără a împovăra şi mai mult clasa de mijloc.

Pentru a acoperi deficitul bugetar, politicianul republican vrea să facă guvernul mai eficient şi să renunţe la programele care nu dau randament. Obama insistă că deficitul poate fi redus majorând taxele impuse bogaţilor.

Preşedintele a fost nevoit să apere de mai multe ori modul în care a gestionat economia. În cursa pentru un nou mandat el trebuie să dea socoteală pentru revenirea slabă şi şomajul ridicat, de peste 8%. Majoritatea americanilor cred că economia nu este pe drumul cel bun.

Sănătatea bătrânilor, în grija privaţilor

Un alt subiect care a provocat discuţii aprinse a fost sistemul de sănătate, în special programul Medicare, prin care se garantează bătrânilor acces la asigurările de sănătate.

Ambii candidaţi au fost de acord că sistemul, de 2.800 miliarde dolari, are probleme grave, dar niciunul nu a prezentat soluţii clare. Sistemul american de sănătate este cel mai costisitor din lume, iar costurile pe care le implică, spun analiştii, împiedică majorarea salariilor şi umflă deficitul bugetar, notează Reuters.

Pentru Medicare, republicanii vor să introducă un sistem care să permită pensionarilor să achiziţioneze asigurări tradiţionale sau de la asigurători privaţi, dar subvenţionate de stat. Obama susţine că un astfel de plan ar lăsa bătrânii la mila sistemului privat de asigurări.

Victoria din această primă confruntare i-ar putea aduce lui Romney mai mulţi bani pentru campania electorală, interes din partea electoratului indecis şi a presei şi sprijin mai mult de la colegii de partid.

Cei doi concurenţi se vor întâlni din nou pe 16 şi pe 22 octombrie. Alegerile sunt programate pentru 6 noiembrie.



Ce şi-au aruncat în faţă Obama şi Romney

Obama

  • "Cred că la un moment dat poporul american va trebui să se întrebe dacă este vreun motiv pentru care Romney îşi ţine planurile secrete. Deoarece ar fi prea bune? Sau pentru că, în vreun fel, familiile din clasa de mijloc ar avea prea mult de câştigat din ele? Nu."

  • "De 18 luni (Romney - n. red.) vorbeşte despre planul lui de taxe, iar acum, cu cinci luni înaintea alegerilor, spune că ideea lui măreaţă şi îndrăzneaţă este «nu mai contează»."

  • "Am început lupta pentru a reveni. Dar ştim cu toţii că mai avem mult de lucru, aşa că întrebarea nu este unde am fost, ci încotro mergem."

  • "Se va ajunge ca oameni precum bunica mea să ajungă la mâna asigurătorilor privaţi."

  • "Crede cineva că principala problemă a fost că avem prea multă supraveghere şi control pe Wall Street? Dacă da, atunci Romney este candidatul vostru."

Romney

  • "Felicitări domnule preşedinte pentru aniversare (a căsătoriei - n. red.). Sunt sigur că acesta a fost cel mai romantic loc pe care vi l-aţi fi putut imagina, aici, cu mine."

  • "Domnule preşedinte, aveţi dreptul la propriul avion şi la propria casă, dar nu şi la propriile adevăruri."

  • "Nimic din ceea ce el (Obama - n. red.) a spus despre planul meu fiscal nu este corect."

  • "Ştim că drumul pe care mergem nu este bun. A venit timpul s-o luăm pe un alt drum."

  • "Nu voi reduce taxele plătite de cei cu venituri mari. Ei se vor descurca indiferent dacă dumneavoastră sunteţi preşedinte sau dacă eu sunt."

  • "Mai degrabă am un plan privat, şi nu un guvern care să spună în ce fel să-mi fie îngrijită sănătatea."

  • "Acesta este cel mai mare sărut dat băncilor din New York (vorbeşte despre legea Dodd-Frank). Ucide băncile mici şi pe cele regionale."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO