Business Internaţional

După un început de an dezastruos, aplicaţia de trading Robinhood se pregăteşte în secret de listarea la bursă, la scurt timp după ce rivalii de la eToro au anunţat o mişcare similară

Sursa foto: Profimedia

Sursa foto: Profimedia

Autor: Eduard Ivanovici

24.03.2021, 13:33 125

Robinhood şi-a depus în mod confidenţial actele pentru listare la bursa din New York, semn că aplicaţia de tranzacţionare continuă procesele de creştere în ciuda unor serii recente de coşmaruri pentru divizia de relaţii publice, notează CNN Business.

Oferta publică iniţială (IPO) subliniază gradul de încredere pe care îl au executivii Robinhood în perspectivele de creştere ale companiei, după un început de an dezastruos în care utilizatorii au criticat vehement aplicaţia, aflată în mijlocul scandalului dintre Reddit şi fondurile de hedging de pe Wall Street.

Ulterior, CEO-ul Vlad Tenev a fost chemat să depună mărturie în faţa autorităţilor financiare din SUA, iar platforma rivală Public.com a publicat un videoclip de promovare cu muzicianul Michael Bolton, prin care a evidenţiat controversatul model de business al aplicaţiei.

Compania a ales să îşi listeze acţiunile pe Nasdaq, indicele marilor companii americane din tech, conform unor surse familiare cu situaţia, citate de CNN.

În ultimele luni au existat mai multe startup-uri de renume care au ales să îşi depună în mod confidenţial actele de listare, numind aici Airbnb, Lyft şi Slack. Mişcarea le permite companiilor să îşi depună declaraţiile de înregistrare, cunoscute drept S-1, cu evaluările Comisiei de reglementare a pieţei bursiere (Securities and Exchange Commission – SEC), fără să îşi divulge pentru moment detaliile financiare.

În cele din urmă, Robinhood va trebui să publice datele în aşa fel încât investitorii să poată evalua principalele riscuri şi traiectoriile de creştere ale firmei, însă decizia ar putea dura câteva luni, potrivit surselor CNN.

Robinhood a generat un val de critici în ianuarie, când le-a interzis temporar utilizatorilor să cumpere acţiunile lanţului de magazine GameStop şi alte acţiuni alimentate de micii investitori ai platformei de socializare Reddit.

Acum, deşi investitorii încep să îşi direcţioneze banii asupra unor trenduri precum SPAC-urile (Special Purpose Acquisitions Company), IPO-urile devin din ce în ce mai populare de-a lungul pieţelor americane.

De la începutul anului până acum, IPO-urile din Statele Unite au strâns 34,9 miliarde de dolari, de aproape cinci ori mai mult decât aceeaşi perioadă din 2020, reprezentând cel mai ridicat nivel pentru acest moment al anului din 1995 încoace.

Platforma de trading eToro, unul dintre rivalii Robinhood, a anunţat săptămâna trecută că plănuieşte să se listeze la bursă prin fuziune cu un SPAC, mişcare ce îi aduce o evaluare de peste 10 miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO