Business Internaţional

După un 2018 extrem de dificil, cât de negre sunt perspectivele pentru economia europeană şi cea mondială?

După un 2018 extrem de dificil, cât de negre sunt...

Autor: Catalina Apostoiu

11.12.2018, 00:05 540

În ultimul an, economia zonei euro a încetinit, iar date recente indică o continuare a deteriorării, dar semnele arată că expansiunea va continua, deşi într-un ritm modest.

La nivel mondial, investitorii resimt o îngrijorare în creştere cu privire la apariţia recesiunii în ţările dezvoltate, dar multe tendinţe economice nu se potrivesc cu modelele ce au prevestit declinurile anterioare.

Pentru economia zonei euro, exuberanţa anului 2017 a fost urmată în 2018 de o încetinire puternică a ritmului de creştere şi o serie întreagă de veşti rele. Aceasta a avut puternic de suferit după un an de condiţii meteorologice severe, război comercial, dispute privind bugetul şi probleme ale sectorului auto, scrie Bloomberg.

Pe viitor, însă, în lipsa unui şoc major, semnele indică o continuare a expansiunii, deşi la un nivel redus. Şansa unui declin a crescut, însă „creşterea va fi probabil în continuare una decentă“, spune Bert Coljin, economist la ING.

La nivel mondial, acţiunile sunt în scădere, iar diferenţa dintre titlurile americane de trezorerie pe termen lung şi cele pe termen scurt se reduce, ambele semne notabile ce au anunţat în trecut perioade de declin. Preţurile petrolului au scăzut de asemenea puternic, semnalând o cerere mai slabă la nivel mondial şi o ofertă excedentară, scrie Wall Street Journal.

Din grupul G7 al celor mai mari economii dezvoltate, Germania, Italia şi Japonia au suferit fiecare un declin al activităţii economice în T3. Economia chineză, unul din motoarele creşterii economiei mondiale, încetineşte de asemenea. Temerile investitorilor sunt alimentate de o serie de ameninţări. Războiul comercial dintre SUA, China şi UE nu s-a încheiat nici pe departe.

Între timp, ieşirea Marii Britanii din UE este învăluită în nesiguranţă.

Economiştii UBS au analizat 120 de recesiuni din 40 de ţări de-a lungul ultimilor 40 de ani pentru a determina comportamentul economiilor înainte de recesiune.

Concluzia? Economia mondială va suferi o încetinire dramatică, dar nu va fi vorba de o recesiune.

După analize aprofundate ale datelor, şi economiştii JPMorgan au ajuns la aceeaşi concluzie. Bruce Kasman, economist-şef al JPMorgan, vede un risc ridicat de recesiune în trei, până la patru ani, dar un astfel de risc este scăzut în următoarele 12 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO