Business Internaţional

După nouă ani de redresare a economiei americane, Fed-ul se scutură de temeri, întoarce faţa de la ce se întâmplă în lumea emergentă şi priveşte cu încredere spre viitor

După nouă ani de redresare a economiei americane,...

Autor: Catalina Apostoiu

15.06.2018, 00:05 487

Războaie comerciale, probleme pe scena politică europeană, turbulenţe pe pieţele emergente - în pofida tuturor acestor riscuri, Rezerva Federală ame­ricană (Fed) a decis să majoreze din nou dobânzile, cu posibilitatea a două noi creşteri în acest an, semn că insti­tuţia este ferm con­centrată pe frontul local şi are deplină încredere în conti­nuarea trendului de creştere solidă a celei mai mari economii a lumii, scrie Financial Times.

„Săptămânile de la ultima reuniune a băncii au fost destul de agitate. Pieţele emer­gente au fost lovite de costurile mai ridicate de finanţare în dolari şi de aprecierea monedei americane, în timp ce tensiunile comerciale au escaladat. Însă după ultima declaraţie, Fed-ul rămâne relativ încrezător. Fed-ul a descris simplu riscurile drept «echilibrate»“, notează James Smith, economist la ING.

Banca centrală americană nu va ţine probabil cont de condiţiile economice externe în stabilirea politicii interne. Economia americană rămâne robustă, rata ocupării forţei de muncă este solidă, inflaţia este la ţintă, iar stimulentele fiscale îşi vor face simţite efectele, arată la rândul său Neil Birrell, de la Premier Asset Management.  Preşedintele Fed Jerome Powell şi-a exprimat optimismul în creştere cu privire la economia americană, dând în acelaşi timp asigurări investitorilor că banca centrală nu va provoca o deraiere a expansiunii printr-o înăsprire agresivă a politicii monetare, potrivit Bloomberg. „Decizia de astăzi este un nou semn că economia este într-o formă excelentă“, a declarat Powell în faţa reporterilor.

„Pentru prima dată în ultimii ani, Fed-ul are încredere deplină în privinţa viitorului“, notează Michael Gapen, economist în cadrul Barclays Capital.

Powell a declarat că nu sunt semne că tensiunile comerciale au un impact major asupra creşterii eco­nomice şi că politica monetară oarecum mai aspră din 2018 nu ar trebui să stea în calea creşterii solide a numărului locurilor de muncă.

După nouă ani de redresare constantă, deşi inegală, economia americană avansează acum cu un ritm de peste 4%, şomajul este extrem de scăzut, iar inflaţia avansează către ţinta oficială, scrie Reuters.

Deşi pe lista de dorinţe a băncii centrale mai sunt de bifat unele categorii, ca un avans mai solid al salariilor şi productivităţii, principalele obiective, privind stabilitatea preţurilor şi ocuparea completă a forţei de muncă, au fost atinse.

Actuala perioadă de creştere economică este a doua cea mai lungă din istoria americană şi va atinge un record dacă va mai dura puţin peste un an.

Cu siguranţă, însă Fed-ul rămâne prudent, nefiind înclinat să majoreze dobânzile decât în mod gradual.

După decizia din această săptămână, traderii şi-au crescut pariurile că Fed-ul va majora dobânzile din nou în acest an şi anul viitor, scrie Reuters.

Aceştia au anticipat corect majorarea din această lună, a doua decisă de banca centrală în acest an, fiind destul de încrezători într-o majorare în septembrie. După decizia din această săptămână, însă, aceştia au început să-şi crească pariurile pe o nouă majorare, în decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO