Business Internaţional

După Fed urmează China: Beijingul majorează ratele

După Fed urmează China: Beijingul majorează ratele

Autor: Alexandra Cepăreanu

15.12.2017, 15:30 381

Banca Centrală a Chinei a urcat joi ratele dobânzilor pe termen scurt şi mediu, la câteva ore după ce Rezerva Federală (Fed) a ridicat rata dobânzii pe piaţa monetară a Statelor Unite, în timp ce Beijingul încearcă să prevină destabilizarea ieşirilor de capital, fără a afecta creşterea economică, relatează Reuters.

Economiştii au fost surprinşi de această mişcare, dar au spus că „aceste creşteri sunt mai mult simbolice decât substanţiale”.

Banca Centrală Chineză (PBOC) a numit această mişcare „o reacţie normală la piaţă” faţă de Fed, care ar menţine aşteptările rezonabile ale ratei dobânzii şi ar ajuta la campania de reducere a creditelor.

După această mişcare, indicii bursieri, infrastructura, domeniul IT şi cotele financiare ai Chinei au scăzut modest.

Mişcarea de miercuri a fost prima dată când PBOC a majorat ratele, din luna martie, însă ratele dobânzilor de pe piaţă au crescut singure pe parcursul perioadei de intermediere, deoarece guvernul a urmat o serie de politici pentru reducerea efectului de levier şi a datoriei în economie.

Chen Ji, analist la Bank of Communications, a declarat că această creştere a ratei a fost neaşteptată, dar prea mică pentru a avea un impact semnificativ şi a reprezentat doar un răspuns la majorarea ratei Fed.

„Ea nu are niciun impact asupra costurilor de împrumut, iar fluctuaţiile sunt foarte normale pe piaţa interbancară”, a spus el, adăugând că el credea că economia Chinei nu este suficient de robustă pentru a face faţă unei creşteri a retei de referinţă.

Ken Cheung, strateg principal la Mizuho Bank Ltd din Hong Kong, a spus că creşterea a fost surprinzătoare şi a caracterizat mărimea punctului de bază ca fiind uşoară.

„Acest lucru sugerează intenţia PBOC de a echilibra riscul de înăsprire a mijlocului procesului de îndatorare”, a scris Ken Cheung într-o notă publică.

Indicatorii de referinţă pentru rata de creditare şi depozit pe un an au rămas neschimbate începând cu octombrie 2015, dar PBOC s-a bazat pe ratele pieţei pentru a ghida economia.

„Această mişcare urmăreşte reducerea decalajului dintre ratele pe termen scurt şi cele pe termen lung, pentru a împiedica instituţiile financiare să utilizeze împrumuturi pe termen lung prin adăugarea excesivă de pârghii”, a spus Nie Wen, economist la Hwabao Trust Shanghai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO