Business Internaţional

După discuţii de ani de zile, se naşte un nou gigant bancar? Două dintre cele mai mari bănci din Europa ar fi pregătite să facă pasul şi să anunţe discuţii oficiale despre fuziune. Negocierile s-ar putea încheia cu reduceri masive de locuri de muncă. UPDATE: Cele două părţi au confirmat că se discută despre fuziune

După discuţii de ani de zile, se naşte un nou gigant...

Autor: Alina Botezatu , Mediafax

17.03.2019, 12:11 3307

UPDATE: Deutsche Bank şi Commerzbank au confirmat, duminică, pentru prima dată că discută despre o eventuală fuziune, indicând că eforturile de a combina cei mai mari doi creditori din Germania câştigă teren, transmit Bloomberg şi site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Deutsche Bank a subliniat, duminică, că, în acest stadiu, nu există nicio certitudine că va avea loc o tranzacţie.

Decizia duce cele două băncile germane cu un pas mai aproape de o tranzacţie istorică care ar crea cel de-al patrulea cel mai mare creditor al Europei, ca active şi ar putea ajuta la oprirea potenţialilor peţitori. Valoarea activelor Deutsche Bank era, la finele anului trecut, de 1.348 de miliarde de euro, iar a Commerzbank, care este deţinută în bună parte de statul german, din cauza crizei, de 462 de miliarde de euro.

În schimb, sindicatul angajaţilor Deutsche Bank se opune tranzacţiei, deoarece se estimează că doar din partea acestei bănci vor fi concediate 30.000 de persoane în urma tranzacţiei. Deutsche Bank avea 91.700 angajaţi, la finele anului trecut şi Commerzbank 49.000 de angajaţi.

În plus, anunţul privind fuziunea confirmă luni de speculaţii şi discuţiile din spatele cortinei cu Guvernul german despre cele mai bune modalităţi de a stabiliza cei mai mari creditori listaţi din Germania, care se chinuie să revină la o creştere a veniturilor după reduceri puternice ale unităţile lor de investiţii bancare şi se confruntă acum cu o încetinire economică.

Ministerul de Finanţe este în favoarea fuziunii, deoarece Germania şi-ar asigura astel un creditor cu o acoperire globală, ceea ce ajută economia acestei ţări care este bazată pe export, au spus oamenii familiarizaţi cu tranzacţia.


Deutsche Bank AG şi Commerzbank AG sunt gata să anunţe oficial începerea discuţiilor exploratorii privind o fuziune, transmite duminică Bloomberg. O sursă a confirmat informaţia şi pentru Reuters.

Acest anunţ oficial poate veni după ce guvernul german a semnalat că va permite reducerea de locuri de muncă şi de costuri, relatează Bloomberg News. Mai exact, doar disponibilizările de la Deutsche Bank pot ajunge până la 30.000 de persoane.

Până duminică, cele două puternice bănci germane nu au comentat o posibilă fuziune, deşi despre aceasta se discută de mai mulţi ani, iar în ultima lună aceste zvonuri au apărut tot mai des.

Consiliile de Administraţie ale celor două bănci trebuie să se întâlnească duminică şi să aprobe fiecare începerea negocierilor pentru fuziune, iar un anunţ oficial privind fuziunea poate fi făcut la scurt timp de la încheierea acestor întâlniri.

Reuters reaminteşte că, la începutul acestei luni, o persoană apropiată de tranzacţie i-a confirmat că discuţiile pentru a începe o fuziune sunt avansate, dar că nu există nicio garanţie că această fuziune va şi exista.

Deutsche Bank şi Commerzbank au refuzat să comenteze noile informaţii pentru Reuters.

La finele zilei de vineri, Deutsche Bank, cel mai mare creditor din Germania, avea o capitalizare de 16,123 miliarde de euro, la un preţ pe acţiune de 7,8 euro. Anul trecut, această bancă a obţinut un profit net de 341 de milioane de euro, dintre care 267 de milioane de euro atribuibil acţionarilor, 2018 fiind primul an după 2014, când banca obţine profit în toate cele patru trimestre. În anul precedent, banca a înregistrat o pierdere de 735 de milioane de euro.

Acest profit a fost obţinut la venituri de 25,3 miliarde de euro, o scădere de 4% faţă de anul anterior, la costuri totale de 23,5 miliarde de euro, o scădere de 5%, comparativ cu anul precedent. Valoarea activelor Deutsche Bank era, la finele anului trecut, de 1.348 de miliarde de euro. Banca avea 91.700 angajaţi, iar anul acesta doreşte să scadă sub 90.000 de angajaţi.

La finele zilei de vineri, Commerzbank avea o capitalizare de 8,932 miliarde de euro, la o valoare a acţiunii de 7,13 euro. Commerzbank a obţinut un profit net atribuibil acţionarilor de 865 de milioane de euro anul trecut, în creştere de la 128 de milioane de euro în anul anterior. Veniturile acesteia au fost de 8,648 miliarde de euro, o creştere cu 441 milioane de euro, faţă de anul anterior, iar costurile operaţionale au crescut la 6,879 miliarde de euro, de la 6,834 miliarde de euro, în anul anterior.

Valoarea totală a activelor Commerzbank era, la finele anului trecut, de 462 de miliarde de euro, cu zece miliarde de euro mai mult decât la finele anului anterior, iar echipa cuprindea 49.000 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO