Business Internaţional

După ce şi-au înlăturat concurenţa, oligarhii lui Orban folosesc UE ca pe un bancomat. Reţeta funcţionează şi în alte ţări estice

După ce şi-au înlăturat concurenţa, oligarhii lui...

Autor: Catalina Apostoiu

13.02.2018, 00:06 1246

Un comitet din cadrul Parlamentului European cere o supraveghere mai strictă a modului în care sunt cheltuite fondurile UE în Ungaria în condiţiile în care membrii Parlamentului şi activiştii pentru transparenţă sunt din ce în ce mai îngrijoraţi că o clasă de oligarhi având legături cu premierul ungar Viktor Organ ar putea folosi UE „ca pe un registru de casă“, scrie The Guardian.

Ungaria va primi fonduri europene în valoare de 25 mi­liarde de euro în decurs de şapte ani, până în 2021, fiind una dintre cele mai mari beneficiare pe cap de locuitor ale fondurilor de dezvoltare economică ale blocului.

Membrii Parlamentului European sunt îngrijoraţi că fondurile merg către familia, prietenii şi susţinătorii lui Orban, care câştigă contracte de infrastructură finanţate de UE în faţa unei competiţii foarte restrânse, un semn de alarmă pentru activiştii anticorupţie. În urma unei vizite efectuate în Ungaria, Ingeborg Grassle, membru al Parlamentului European care conduce comitetul de control bugetar al acestuia, a descoperit că 36% dintre licitaţiile pentru proiectele publice au avut un singur ofertant.

Polonia şi Croaţia au avut o proporţie şi mai mare a acestui tip de licitaţii, de 45%. Grassle spune că problemele nu sunt limitate la Ungaria şi că un nou tip de nereguli „semi-legale“ ia naştere. „Oligarhii din unele state membre devin politicieni şi beneficiază atât de banii UE, cât şi de fondurile locale, pentru propriile companii“, a declarat aceasta, făcând apel la UE să întărească controlul recurgând la reglementări nou-adoptate menite să pună capăt conflictelor de interese.

În urma unei anchete realizate în Ungaria, biroul anti-fraudă al UE, Olaf, a anunţat că a descoperit nereguli serioase legate de contracte de iluminat public acordate unei companii deţinute anterior de ginerele lui Orban, Istvan Tiborcz. Olaf a cerut Comisiei Europene să recupereze peste 40 milioane de euro din fondurile UE cheltuite pe astfel de proiecte.

Olaf recomandase deja ca instituţiile europene să recupereze 283 milioane de euro primite de Ungaria pentru construirea unei noi linii de metrou în Budapesta după descoperirea unor dovezi de fraudă şi posibil corupţie.

Frank Engel, membru al Parlamentului European, a declarat că Ungaria ar trebui să fie obligată să se alăture unui serviciu nou-creat de cercetare a modului de utilizare a fondurilor UE dacă vrea să primească în continuare fonduri UE. Cabinetul premierului ungar a răspuns că Ungaria dis­pune de un amplu sistem de controale pentru monitorizarea fon­durilor UE. Acesta a adăugat că cifrele avansate de Grassle sunt depăşite. Orban insista în decembrie că economia ungară poate funcţiona fără fonduri europene. „Ungaria nu are de ce să se teamă, pentru că nu depinde de banii niciunui outsider“, declara acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO