Business Internaţional

După bobârnacele recente, China face o nouă încercare de a-şi întări legăturile cu est-europenii

După bobârnacele recente, China face o nouă încercare...

Autor: Catalina Apostoiu

31.05.2021, 00:05 420

Miniştrii afacerilor externe din Irlanda, Polonia, Ungaria şi Serbia vor vizita China începând de sâmbătă, a anunţat ministerul chinez al afacerilor externe, semn al intensificării eforturilor chinezilor de a-şi întări relaţiile cu Europa după îngheţarea unui acord de investiţii, relatează Reuters.

Parlamentul European a suspendat în această lună ratificarea pactului de investiţii cu China până când Beijingul va ridica sancţiunile împotriva unor politicieni euro­peni, ceea ce a dus la o deteriorare în con­ti­nua­re a relaţiilor din­tre cele două părţi. Sanc­ţiunile Beijin­g­ului au venit ca răspuns la sancţiuni occidentale impuse unor oficiali chinezi acuzaţi pentru detenţia în masă de uiguri în nord-vestul Chinei.

Lituania a anunţat de asemenea că părăseşte forumul de cooperare 17 + 1 al Chinei cu statele din Europa Centrală şi de Est din cauza disensiunilor provocate de acesta. Membră a grupului din 2012, ţara baltică a îndemnat statele membre ale UE să ia o decizie similară pe fondul deteriorării relaţiilor dintre bloc şi China.

Cei patru miniştri europeni vor vizita China în perioada 29-31 mai la invitaţia ministrului chinez al afacerilor externe Wang Yi. În timpul vizitei, Wang va discuta separat cu miniştrii pe marginea relaţiilor bilaterale şi China-Europa, a anunţat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al afacerilor externe Zhao Lijang.

China speră ca vizita să ajute la adâncirea cooperării şi „promovării recuperării economice post-pandemice“, a adăugat acesta.

Polonia şi Ungaria, state membre ale UE, cât şi Serbia, care nu face parte din bloc, sunt parte a forumului 17 + 1.

Ungaria şi Serbia au adoptat de asemenea şi administrat vaccinuri chinezeşti împotriva coronavirusului.

În Ungaria, compania chineză CMC a inaugurat recent un parc solar de 100 Mw, cel mai mare din Europa centrală şi de patru ori mai mare decât parcul iniţial cel mai mare din Ungaria construit de compania israeliană Enlight Renewable Energy în 2020. Valoarea proiectului se ridică la 36 miliarde de forinţi (103 mil. euro), notează Intellinews.

CMC a ales Ungaria pentru investiţie în 2016 şi intenţionează să investească 1 miliard de euro în această ţară, potrivit preşedintelui companiei chineze Kang Hubia.

În cazul Serbiei, ministrul sârb al afacerilor interne Aleksandar Vulin şi ministrul chinez al securităţii publice Zhao Kezhi au convenit recent să desfăşoare o serie de exerciţii, consultări şi pregătiri comune pentru membrii ministerului, în special pentru combaterea terorismului şi crimei organizate, a anunţat guvernul sârb, potrivit Euractiv.

Şi Croaţia continuă să-şi întărească relaţiile cu China, premierul croat Andrej Plenkovic primindu-l recent pe Yang Jiechi, directorul biroului central pentru afaceri externe al Chinei. Cu această ocazie, Plenkovic a mulţumit Chinei pentru livrarea regulată de echipamente medicale şi pentru cooperarea în lupta împotriva coronavirusului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO