Business Internaţional

„Dumnezeu nu a terminat cu tine”: Cum l-a împins soţia pe şeful Exxon să preia a doua cea mai râvnită poziţie din SUA, deşi nu o voia

„Dumnezeu nu a terminat cu tine”: Cum l-a împins...

Autor: Andreea Necula

22.03.2017, 19:47 1414

Nici bine nu şi-a preluat job-ul ca secretar de stat în administratia americană, a doua cea mai puternică poziţie după preşedintele Donald Trump, că Rex Tillerson a ajuns la concluzia că este omul nepotrivit pentru această funcţie.

Toată diplomaţia lumii, inclusiv cea americană a fost uimită de alegerea lui Trump pentru poziţia de ministru de externe al SUA: Rex Tillerson, CEO-ul companiei ExxonMobil, nava amiral a industriei petroliere americane.

De fapt, Tillerson nu şi-a dorit acest job, ci a fost împins să accepte poziţia de către soţia lui: „Dumnezeu nu a terminat cu tine”, i-ar fi spus ea., scrie Financial Times.

La vârsta de 65 de ani, Rex Tillerson plănuia să se retragă din lumea business-ului, considerând că luna martie 2017 va fi ultima lună când acesta va mai profesa la conducerea companiei petroliere ExxonMobil.

La întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump, Tillerson a rămas şocat să audă că funcţia de secretar de stat ii este propusă, scrie Financial Times.

Deşi iniţial nu a ştiut ce răspuns să dea, acesta a recunoscut că, în cele din urmă soţia sa a reprezentat principalul factor în luarea deciziei, inclusiv de a o accepta.

După conferinţa de miercuri de la Washington, unde Tillerson a purtat rolul de amfitrion,  a oferit un interviu prin care s-a declarat un susţinător înrăit al lui Donald Trump, şi totodată că, convingerile sale sunt contrare cu cele ale lui Barack Obama.

În ciuda acestor întâmplări, activitatea sa a fost aspru criticată de cetăţenii americani, fiind “lăsat pe dinafară înca din primele zile, privind luarea deciziilor de politică externă”.

Contrar acestor critici, Rex Tillerson s-a apărat spunând că nu este o persoană uşor accesibilă presei şi că se concentrează mai mult pe atingerea obiectivelor sale ca secretar de stat.

După ce preşedintele american a atacat abordarea precaută a lui Barack Obama în combaterea terorismului islamic,  administraţia Trump a anunţat o reducere cu 28% a bugetului de stat, motivând că, „cheltuielile au fost la un nivel ridicat în comparaţie cu anul trecut”.

De asemenea, a adăugat faptul că, dacă ar fi să se rezume doar la criticile aduse asupra acestor acţiuni, asta ar însemna să nu mai rezolve niciodată problemele bugetare.

Rex Tillerson are foarte multe relaţii cu Rusia, China şi alte ţări care au petrol, iar acesta a consitituit un bun motiv pentru Trump de a-l numi secretar de stat. 

După preluarea funcţiei, Tillerson a plecat de la Exxon cu câteva sute de milioane de dolari, pachetul salarial acumulat în timp.

Exxon are un parteneriat cu Petrom pentru a găsi gaze în Marea Neagră. Până acum proiectul are succes, dar întrebarea este cât de comerciale vor fi descoperirile. Exxon a investit în acest proiect peste un miliard de dolari. Deşi proiectul din Marea Neagră a început pe vremea lui Rex Tillerson acesta nu a fost niciodată în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO