Business Internaţional

Duelul averilor lui Obama şi Romney: de la cărţi la afaceri dubioase

Duelul averilor lui Obama şi Romney: de la cărţi la afaceri dubioase

Ca preşedinte, BARACK OBAMA are un salariu anual de 400.000 dolari. Foto AFP

Autor: Ioana Nita

30.10.2012, 00:05 1487

Barack şi Michelle Obama au o avere estimată între 2,6 milioane dolari şi 8,3 milioane dolari, potrivit declaraţiilor de avere pentru anul trecut publicate de Casa Albă. Soţii Obama nu au specificat exact valoarea averii, ci au cuprins-o într-un interval, însă se ştie că o parte însemnată din avuţia actualului preşedinte american provine din drepturile de autor, scrie The Guardian.

Cea mai mare parte din averea lui Obama provine din drepturile de autor pentru cele două cărţi ale sale "Vise de la tatăl meu" ("Dreams From My Father"), la care există şi o versiune pentru copii, şi "Cutezanţa de a spera" ("The Audacity of Hope"). Prima cursă pentru preşedinţie l-a ajutat pe Obama să vândă milioane de copii ale celor două cărţi în timpul campaniei prezidenţiale, iar după alegeri au mai fost vândute încă 100.000 de exemplare. Redevenţele pentru drepturile de autor, estimate anul trecut între 100.000 dolari şi un milion de dolari, sunt în scădere faţă de cele încasate în 2010, de 1-5 milioane dolari.

Ca preşedinte, Obama are un salariu anual de 400.000 dolari. De asemenea, el are acces la un cont de cheltuieli de 150.000 dolari, la un cont pentru călătorii de 100.000 dolari şi la un buget pentru distracţie de 20.000 dolari. O parte din averea lui Obama, între 500.000 şi un milion de dolari, este păstrată în depozite constituite la JP Morgan Chase.

Casa din Chicago a familiei Obama este ipotecată pe 30 de ani, aceasta valorând între 500.000 dolari şi un milion de dolari.

Printre activele deţinute de soţii Obama se numără şi un plan de economisire pentru educaţia celor două fiice ale lor Sasha şi Malia.

În 2004, când Barack Obama era senator al statului Illinois, veniturile sale proveneau din două surse. Prima era salariul de senator, de 80.287 dolari, iar cea de-a doua era salariul de 32.144 dolari de la Universitatea de Drept din Chicago, unde Obama era lector universitar.

De-a lungul timpului, Obama şi-a plasat o parte din bani în fonduri de investiţii, iar o mare parte din banii câştigaţi din drepturile de autor i-a investit în bonuri de tezaur americane. În 2009, Obama a câştigat Premiul Nobel pentru pace, în valoare de 1,4 milioane de dolari. Fondurile au fost donate mai multor organizaţii de caritate.

Omul de afaceri Mitt Romney

Chiar dacă Obama este departe de a fi un american din clasa de mijloc, averea familiei preşedintelui este cu mult mai redusă decât cea a contracandidatului său republican, Mitt Romney. Acesta are o avere netă estimată la aproximativ 250 milioane dolari şi va deveni una dintre cele mai bogate persoane care va prelua mandatul de preşedintele al SUA dacă va fi ales pe 6 noiembrie, scrie The Washington Post.

Averea lui Romney provine în principal din fondul închis de investiţii Bain Capital pe care l-a fondat în 1984. Bain Capital este unul dintre primele fonduri închise de investiţii din lume, iar Romney s-a aflat la conducerea acestuia timp de 15 ani, în perioada de boom a industriei de profil. Printre investiţiile de succes ale Bain se numără Staples, cel mai mare retailer de produse pentru birou din lume, Domino's Pizza, Dunkin' Donuts şi The Weather Channel.

Republicanul şi-a consolidat averea cu ajutorul a două dintre cele mai controversate persoane din mediul de afaceri din Marea Britanie, Jack Lyons şi Robert Maxwell, notează Daily Mail. Jack Lyons a fost un finanţist britanic care după ce a construit o afacere de succes în retail, a fost acuzat că a fraudat tranzacţionarea acţiunilor producătorului irlandez de bere Guinness, iar Robert Maxwell a fost şeful ziarelor din grupul britanic Mirror şi proprietarul cotidianului Daily News din New York.

În 1980, cei doi oameni de afaceri au investit sume mari de bani în fondul de investiţii al lui Romney.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO