Business Internaţional

Duelul Airbus - Boeing de la Paris, câştigat de europeni cu un avantaj de 7 miliarde de dolari

Duelul Airbus - Boeing de la Paris, câştigat de...

Autor: Anca Dumitrescu

18.06.2015, 19:11 439

"Este mai mult decât m-am aşteptat", a declarat Fabrice Bregier, director general la divizia de producţie de avioane a Airbus.

Producătorul european de aeronave a confirmat estimările că va atrage un număr mai mare de comenzi pentru avioane decât se aşteaptă să livreze clienţilor în acest an.

Pe de altă parte, vicepreşedintele de marketing pentru avioane comerciale al Boeing, Randy Tinseth, a spus că numărul de solicitări primite de companie în această săptămână va face ca în acest an numărul comenzilor să fie egal cu cel al livrărilor.

Numărul mare de comenzi primite sporeşte presiunile suportate de Boeing şi Airbus pentru livrarea la timp a avioanelor, pe fondul cererii în creştere pe piaţa transporturilor aeriene din America Latină, Orientul Mijlociu, China, Indonezia şi Vietnam.

În prezent Airbus produce lunar 42 de avioane A320 şi intenţionează ca numărul acestora să crească la 50 pe lună din 2017.

Cererea ridicată permite Airbus să administreze şi producţia aeronavei de mari dimensiuni A330, care va fi dotată cu noi motoare de la sfârşitul lui 2017.

Airbus a redus producţia de avioane A330 de la 10 la 6 pe lună, dar conducerea recunoaşte că este posibil ca măsura să fi fost prea drastică.

"Dacă vom putea să producem încă două avioane A330 pe lună nu vom ezita să o facem. Menţinerea producţiei de aparate A330 la un nivel ridicat este importantă pentru profitul Airbus, având în vedere costurile de dezvoltare", a spus Bregier.

Companiile aeriene din China şi India sunt posibili cumpărători ai avionului A330-300 Regional, versiune de 400 de locuri a avionului de mari dimensiuni prezentată în această săptămână pentru a fi utilizată pe rute scurte.

Saudi Arabian Airlines a cumpărat 20 de astfel de aeronave. Airbus a înregistrat în total comenzi pentru 34 de avioane A330.

Directorul de vânzări al Airbus, John Leahy, a arătat că se află în negocieri avansate cu mai mulţi posibili cumpărători pentru avioanele A380 superjumbo, care s-au vândut prost, cu excepţia clienţilor atraşi la lansarea aeronavei.

Airbus a mai primit la salonul aeronautic de la Paris comenzi pentru 110 avioane din partea operatorului low-cost Wizz Air, care vrea să cumpere aparate A321 neo cu o singură punte. Acordul include şi drepturi de achiziţie pentru alte 90 de avioane de acest tip, a declarat directorul general al Wizz Air, Joszef Varadi.

Avioanele Airbus vor fi livrate Wizz Air în perioada 2019-2024.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO