Business Internaţional

Dragoste franceză: statul este supraprotector cu companii considerate „vitale“, în timp ce vrea să mulgă de bani multinaţionalele

Dragoste franceză: statul este supraprotector cu...

Autor: Catalina Apostoiu

13.07.2021, 00:05 306

Aproximativ 42 de proiecte suplimentare de instalare de linii de producţie în Franţa urmează să beneficieze de susţinere publică, nu­mărul companiilor care vor beneficia de schema de „(re)localizare“, menită să susţină implantarea de centre indus­triale pe plan local, ridicându-se astfel la 351, a anunţat ministerul francez al economiei, potrivit Le Figaro.

Schema în cadrul căreia au fost alocate 850 milioane de euro pentru sectoarele „vitale“ va continua să primească dosare până pe 7 sep­tembrie, a anunţat ministrul res­ponsabil pentru industrie Agnes Pannier-Runacher.

În sectoarele sănătăţii, agroalimentar, proiectele alese „reprezintă producţii care lipsesc Franţei sau care sunt vitale. Acest lucru ne va ajuta să rezistăm mai bine în faţa crizelor“, a declarat aceasta. „Legătura dintre aceste proiecte priveşte utili­zarea de tehnici noi de producţie care le permit să-şi sporească compe­ti­ti­vitatea“, arată minis­trul pentru industrie.

În afara acestei sche­me, un alt program, „Territoires d’industrie“, vizează sus­ţinerea de companii din sectoare mai puţin strategice. Valoa­rea acestui program se ridică la 700 milioane de euro. Cu cele două cu­mulate, „vorbim despre peste 500 de relocalizări ce vor avea loc în Franţa cu sprijinul planului de relansare. Sunt de peste cinci ori mai multe dosare de susţinere decât în criza din 2008-2009“, potrivit oficialului francez.

Pentru Agnes Pannier-Runacher, acest lucru demonstrează „încrederea companiilor industriale în capacitatea de a instala un lanţ de producţie competitiv în Franţa“.

„Reindustrializarea trebuie să fie coloana vertebrală a economiei noastre“, arată aceasta.

Pe de altă parte, Franţa a propus în cadrul ultimei reuniuni a miniştrilor de finanţe G20, care s-a concentrat asupra reformării sistemului de impozitare cross-border a companiilor, ca ţările să poată impozita un sfert din profiturile marilor companii multinaţionale indiferent unde sunt generate acestea, potrivit Reuters.

Apariţia comerţului digital a făcut posibil ca marile firme tech să-şi înregistreze profiturile în ţări cu impozite mici indiferent de locul unde sunt generate acestea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO