Business Internaţional

Dr. Doom Nouriel Roubini: SUA nu trebuie să se ascundă în spatele cifrelor, economia are în continuare probleme

Dr. Doom Nouriel Roubini: SUA nu trebuie să se ascundă în spatele cifrelor, economia are în continuare probleme
15.01.2012, 15:18 438

Indicatorii macroeconomici pentru SUA au avut în ultimele luni o evoluţie mai bună decât se estimase. A crescut numărul locurilor de muncă create, rezultatele din industria producătoare şi din sectorul serviciilor s-au îmbunătăţit moderat, piaţa imobiliară dă semne de revenire iar creşterea consumului este relativ bună, scrie pentru site-ul www.project-syndicate.org economistul american Nouriel Roubini.

Însă în pofida acestor rezultate favorabile, creşterea economică din SUA va rămâne redusă şi sub trend în acest an.

Dar de ce aceste date economice nu sunt credibile?

În primul rând, consumatorii americani au probleme cu veniturile şi sunt constrânşi de datorii. Venitul disponibil a crescut uşor, în pofida stagnării salariului real, în mare parte datorită reduceri impozitelor şi transferului de plăţi. Însă aceste măsuri nu sunt sustenabile pentru că în cele din urmă transferurile de plăţi vor trebui diminuate iar taxele şi impozitele majorate pentru a se reduce astfel deficitul fiscal.

Pe de altă parte, crearea locurilor de muncă în SUA este încă nesemnificativă pentru şomajul să fie redus. SUA trebuie să creeze în mod constant cel puţin 150.000 de locuri de muncă lunar pentru a stabiliza rata şomajului.

Pe fondul creşterii anemice a cererii interne, singura soluţie pentru ca SUA să se apropie de rata de creştere economică potenţială va fi reducerea deficitelor comerciale semnificative.

În cele din urmă, sunt toate acele riscuri care determină investitorii, companiile şi consumatorii să fie foarte precauţi: riscurile consecinţelor sistemice determinate de restructurarea datoriilor din zona euro sau şi mai rău, destrămarea uniunii monetare, rezultatul alegerilor prezidenţiale americane, riscurile geopolitice ca primăvara arabă, confruntarea militară cu Iran, instabilitatea din Afghanistan şi Pakistan, succesiunea la putere din Coreea de Nord şi consecinţele încetinirii creşterii economice globale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO