Business Internaţional

Două mari bănci elveţiene rup 200 de ani de tăcere prin publicarea primelor date financiare

Foto: Salvatore Di Nolfi/epa.eu

Foto: Salvatore Di Nolfi/epa.eu

Autor: Bogdan Cojocaru

27.08.2014, 00:04 15991
Cele mai mari două bănci elveţiene cu acţionariat restrâns au decis să-şi publice pentru prima dată de la înfiinţare, în urmă cu două secole, rezultatele financiare la presiunea fiscului din Statele Unite, scrie Bloomberg.

Pictet & Cie. Group, al treilea manager de fonduri elveţian în funcţie de active după UBS şi Credit Suisse, a raportat un profit de 203 milioane de franci elveţieni, dar nu a prezentat cifre pentru anul trecut. Raportul financiar arată că mai mult de 80% din profitul operaţional de 975 de milioane de franci vin din taxe şi comisioane.

Cea de-a doua bancă, Lombard Odier, înfiinţată în 1796, îşi va anunţa rezultatele pe 28 august, potrivit unor surse apropiate companiei.

Cele două bănci sunt folosite de cele mai bogate familii din lume pentru a-şi proteja averile. Ele au în administrare active de 630 miliarde de dolari.

Pictet, Lombard şi alte 10 bănci elveţiene sunt anchetate de autorităţile din SUA sub acuzaţia că au ajutat cetăţeni americani să evite plata taxelor. Alte 100 de bănci elveţiene au decis anul trecut să furnizeze autorităţilor americane informaţii despre clienţii lor.

La presiunea autorităţilor americane Pictet şi Lombard au renunţat în ianuarie la structurile bazate pe parteneriat, ceea ce a adus obligaţia de a-şi face publice rezultatele financiare. Deciziile lor vin în condiţiile în care întreaga industrie de private banking a Elveţiei şi tradiţionalul secret bancar sunt sub un asediu fără precedent din partea SUA şi a Europei.

„Tipii ăştia sunt în primul front al adaptării la mediul schimbător din industria elveţiană“, spune Tim Dawson, analist la Helvea.

Thierry Lombard, Patrick Odier şi Hugo Baenziger, fost director de risc la Deutsche Bank, sunt printre cei opt directori-parteneri ai Lombard Odier. Pictet este de asemenea condusă de opt parteneri, printre care Nicolas Pictet şi Jacques de Saussure.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO