Business Internaţional

Două dintre cele mai mari bănci americane cu operaţiuni în Elveţia vor colabora cu procurorii americani pentru a scăpa de anchetă

Două dintre cele mai mari bănci americane cu...

Autor: Daniela Stoican

30.04.2014, 11:59 368

Filialele elveţiene ale băncilor Goldman Sachs şi Morgan Stanley au fost de acord să dea detalii care le-ar putea incrimina autorităţilor din SUA despre cum au ajutat cetăţeni americani să evite plata taxelor, scrie The Wall Street Journal, citând surse apropiate situaţiei.  

În schimbul acestor informaţii, cele două bănci nu vor fi anchetate în SUA, deşi ar putea fi sancţionate cu 50% din sumele aflate în conturile americane nedeclarate pe care le-au administrat. Acest tip de înţelegere face parte din categoria a 2-a a unui program al SUA, prin intermediul căruia băncile elveţiene oferă informaţii despre relaţiile lor cu cetăţeni americani.

 Companiile care s-au plasat singure în categoria a 2-a au fost de acord să-şi ia la puricat registrele contabile şi să ofere informaţii despre cum au creat conturi elveţiene pentru clienţii americani. Informaţiile, inclusiv despre sumele din conturi, trebuie apoi analizate de un specialist independent.

Departamentul de Justiţie a declarat că 106 bănci elveţiene, adică peste jumătate din total, au optat pentru categoria a 2-a ca măsură preventivă pentru că este dificilă depistarea tuturor legăturilor clienţilor cu SUA – inclusiv prin intermediul unui al doilea paşaport sau al unui permis de rezidenţă în SUA, de exemplu. Aceeaşi logică a fost folosită şi în cazul operaţiunilor elveţiene ale Goldman Sachs şi Morgan Stanley, au arătat surse familiarizate cu situaţia.

„Este periculos să spui pur şi simplu <<Sunt sigur că la noi nu s-a âmtâmplat>>”, a declarat Martin Naville, preşedintele Camerei de Comerţ  Elveţia-SUA din Zurich. Deci băncile optează pentru abordarea de tip „mai bine să-ţi asiguri spatele decât să îţi pară rău mai târziu”.

Băncile care se autoinclud în categoria a 2-a pot fi apoi reîncadrate în categoria a 3-a, care nu presupune sancţiuni dacă se dovedeşte că nu au ajutat cetăţenii americani să facă evaziune.

Cu toate acestea, băncile care aleg să nu se alăture programului riscă să atragă o atenţie nedorită din partea Departamentului de Justiţie, spun procurorii.

Luna trecută un fost bancher de la Credit Suisse a pledat vinovat, fiind acuzat că a ajutat clienţi americani să facă evaziune fiscală folosind conturi elveţiene. El a declarat că a fost încurajat de superiori în acest sens.

Departamentul de Justiţie american îşi intensifică investigaţiile care vizează 14 bănci elveţiene suspectate că au ajutat cetăţeni americani să facă evaziune fiscală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO