Business Internaţional

Dosarul Panama. Băncile, mari şi mici, celebre sau obscure, nu se sfiesc să meargă până la limita legii pentru profit şi pentru clienţii cu bani. „Vă garantez că sunt mai mulţi bani murdari în New York, Londra şi Miami decât în Panama“

Dosarul Panama. Băncile, mari şi mici, celebre sau...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.04.2016, 20:00 3786

Firma de avocatură panameză Mossack Fonseca este un simplu executant, ultima verigă din lan­ţul imoral al ascunderii ba­ni­lor şi averilor în paradisuri fis­cale.

Banii nu pot circula fără bănci, iar nume mari, precum HSBC din Marea Britanie, Société Générale din Franţa şi Raiffeisen din Austria sunt implicate ală­turi de sute de politicieni, celebrităţi şi oameni de afaceri din întreaga lume în scandalul provocat de scur­gerea masivă de informaţii de la avocaţii panamezi.

Politicienii vin şi pleacă, sunt judecaţi sau nu pentru reuşitele lor, pentru fapte imorale sau ilegale în funcţie de tăria societăţii din care vin. Însă băncile rămân, iar tuturor le place să urască băncile.

Informaţiile scurse de la Mossack Fonseca au potenţialul de a crea mari dureri de cap industriei financiare globale, scrie Bloomberg.

Lumea a aflat, din diverse scandaluri şi anchete, că aceleaşi bănci care au adus economia  globală în pragul colapsului au recurs la diverse practici fără scrupule: manipularea ratelor de referinţă, a preţu­rilor materiilor prime, minţirea clienţilor şi spălarea banilor cartelurilor mexicane de droguri, notează The Guardian. Mulţumită scurgerilor de informaţii Lux Leaks despre facilităţile privind taxele oferite companiilor de băncile şi de statul luxemburghez şi de la HSBC despre cum această bancă şi-a ajutat clienţii, unii dintre ei români, să-şi ascundă banii în Elveţia, lumea a învăţat mult, mult mai multe despre eforturile pe care le face elita pentru a nu plăti taxe.

O inspecţie rapidă a documentelor publice ale unora dintre cele mai mari bănci din lume arată cu uşurinţă cât de integrate în sistemul bancar global sunt paradisurile fiscale.

Un exemplu este HSBC. Subsidiarele din Monaco şi Elveţia au cerut firmei Mossack Fonseca să înfiinţeze peste 2.300 de companii offshore pentru clienţii lor în 40 de ani, potrivit Consorţiului internaţional pentru Jurnalism de investigaţie. Cel mai recent raport anual al HSBC arată că banca are mai mult de o sută de entităţi diferite active în ţări considerate de OCDE ca fiind paradisuri fiscale offshore. Chiar şi directorul executiv al HSBC Stuart Gulliver a folosit o companie din Panama, înfiinţată de Mossack Fonseca, pentru a ascunde că el este proprietarul unui cont personal deschis de HSBC în Elveţia, potrivit The Wall Street Journal. Gulliver le-a explicat parla­mentarilor britanici că a vrut să ascundă mărimea bonusurilor sale de curiozitatea colegilor şi că nu el a ales această structură.

În Austria, autoritatea de control a pieţei financiare FMA cercetează dacă băncile Raiffeisen Bank International şi Hypo Landesbank Vorarlberg au respectat legislaţia contra spălării banilor după ce numele acestora au apărut în scurgerea de informaţii de la Mossack Fonseca, potrivit Reuters. Raiffeisen ar avea legături cu producătorul de dulciuri deţinut de preşe­dintele ucrainean Petro Poroşenko. Banca ar fi acordat companiei Roshen un îm­pru­mut de 115 mil. dolari garantat cu acti­vele unei companii cu sediul în In­sulele Virgine Britanice, Linquist Holdings Li­mited.

Raiffeisen, prezentă şi în România, a reacţionat la aceste informaţii spunând că nu comentează cazuri specifice din cauza regulilor care guvernează secretul bancar. Când a venit la putere, oligarhul Poroşenko a promis că va renunţa la afaceri pentru a demonstra că nu este corupt. Nu a făcut-o, motivând că nu are cui să vândă afacerea.

Tot legat de Austria, subsidiara de acolo a Anglo-Irish Bank a fost recomandată de multe ori de Mossack Fonseca clienţilor săi, arată documentele Panama.

În februarie 2006, Jan Stockhausen, asociat al Mossack Fonseca, îi povestea unui client că „practic nicio bancă din lume nu mai deschide conturi în numele companiilor offshore dacă nu ştiu cine este proprietarul beneficiar. Nici măcar bancile panameze nu mai fac aceasta, cu atât mai puţin cele din Hong Kong“, scrie Irish Times.

Avocatul i-a explicat că „o mare parte din munca mea implică găsirea băncilor care au condiţii foarte laxe“ şi că a găsit o singură bancă în Cehia care deschide conturi fără a cere informaţii despre proprietarul bene­ficiar.

Stockhausen a menţionat că a firma sa a colaborat pentru a deschide conturi cu mai multe bănci. El a numit 17 bănci, printre care subsidiara austriacă a Anglo irish Bank, cu Berenberg Bank (Germania),  Banque Privee Edmond de Rothschild (Luxemburg), Clariden Bank (Elveţia) şi HSBC (isle of Man, Hong Kong şi Panama).

„Singura bancă cu care am reuşit să deschidem un cont fără informaţii privind proprietarul beneficiar a fost Ebanka (Cehia)“, a spus Stockhausen.

Potrivit ziarului francez Le Monde, banca Societe Generale, de asemena prezentă în România, prin BRD, se numără printre primele cinci bănci care au creat cel mai mare număr de companii offshore prin intermediul Mossack Fonseca de la înfiinţarea acestuia, în 1977, până în 2015.

Dosarele Panama arată că peste 500 de bănci, subsidiarele şi filialele lor au înregistrat cu ajutorul Mossack Fonseca peste 15.600 de companii paravan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO