Business Internaţional

Dosarul Microsoft la final: confiscări de 17 mil. euro şi pedepse cu închisoarea de 14 ani

Dorin Cocoş: doi ani şi patru luni de închisoare cu executare şi confiscarea a 9 mil. euro

Galerie foto

Autor: Mediafax

04.10.2016, 00:04 566

Decizii definitive în dosarul Microsoft: fostul ministru al comunicaţiilor Gabriel Sandu - trei ani de închisoare cu executare; omul de afaceri Dorin Cocoş – doi ani şi patru luni de închisoare cu executare; fostul lider al PDL Gheorghe Ştefan - şase ani de detenţie cu executare; omul de afaceri Dumitru Nicoale – doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dispus ieri, prin sentinţe definitive, pedepse la închisoare cu executare în dosarul Microsoft pentru toţi cei patru inculpaţi cercetaţi în cauză.

Potrivit deciziei judecăto­rilor, fostul primar din Piatra Neamţ şi puternic lider al PDL Gheorghe Ştefan va executa şase ani de închisoare, fostul mi­nistru al comunicaţiilor Gabriel Sandu va executa trei ani de detenţie iar oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru câte doi ani şi patru luni fiecare.

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost găsit vinovat pen­tru trafic de influenţă şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul lui confiscarea a 9 mi­lioane de euro. Nicolae Du­mitru a fost condamnat pentru trafic de influenţă, urmând să-i fie confiscaţi 2 milioane de do­lari dolari şi un milion de euro.

Gheorghe Ştefan a fost condamnat pentru trafic de influenţă, instanţa hotărând confiscarea a peste trei milioane de euro. Gabriel Sandu, fost ministru al comunicaţiilor în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a fost găsit vi­novat de luare de mită şi spălare de bani, instanţa dispunând în cazul său con­fiscarea a peste două milioane de euro.

ÎCCJ a dat prima decizie în dosarul „Microsoft“ în luna martie a acestui an, trei dintre cei cercetaţi, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, primind condamnări cu executare, în timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsă cu sus­pendare.

Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, precum şi fostul primar Gheor­ghe Ştefan şi fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimişi în judecată în 23 martie, în dosarul Microsoft.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9 milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al dezvoltării, vicepreşedinte PDL şi soţie a lui Dorin Cocoş, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Totodată, potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

 

Jurămintele cu mâna pe Bilbie

La termenul de ieri cei patru condamnaţi le-au spus judecătorilor că regretă faptele, cerând pedepse cu suspendare.

"Din primul moment când am fost chemat am oferit posibilitatea de a colabora la DNA. Iniţial mi-a fost refuzată. Susţin un denunt în care explic ce s-a întâmplat. Eu recunosc fapta, recunosc declaraţiile. De la ce porneste acest denunţ. 104 milioane de dolari între 2004-2008, este prejudiciu grupării transnaţionale Florica. Vă aduc la cunoştinţă că am făcut denunţ la Departamentul de Justiţie al SUA şi la Minsterul de Justiţie din Austria împotriva grupării Florică şi a directorilor Microsoft. Solicit să fie un motiv de micşorare a pedepsei mele şi acordarea uneia cu suspendare. Am făcut cereri exprese atât către ambasada SUA cât şi Austria să precizeze în ce fel s-au făcut intervenţii la mine. 460 din 2009 este Hotărârea de Guvern singura legală din afacerea Microsoft, toate celelalte hotărâri şi documente sunt ilegale. Îmi asum ceea ce spun. Eu ştiu acum că toate demersurile mele sunt inutile pentru că în timpul procesului am aşteptat milă şi îndurare, poate vine cu suspendare. Ar fi trebuit să nu fac asta ci să aduc toate documentele, să fac toate demersurile. Toţi miniştrii aveau directive clare de la partide. Cine se angajează, unde se angajează. Eu recunosc tot în faţa Înaltei Curţi. Recunosc că am pretins şi primit cele peste două milioane. I-am pretins pentru plata campaniei electorale din 2009", a spus Gabriel Sandu în ultimul cuvânt.

"Jur cu mana pe Biblie că regret din tot sufletul, dar nu cred că le mai pot îndrepta decât printr-o atitudine adecvată. Îmi pare rau pentru ce am facut, sigur nu voi mai face niciodată acest lucru. Am crezut că o mare afacere cu Microsoft nu e un lucru rău, am greşit. Aşa să-mi ajute Dumnezeu", a declarat Dorin Cocoş în faţa instanţei.

"Mă consider vinovat şi merit o pedeapsă. Dar cred că o încadrare corectă ar fi cea din art 13. Cu mâna pe Biblie jur că nu am pretins şi nu am luat din afacerea Microsoft niciun cent, niciun cent nu a ajuns la mine. Sunt vinovat pentru că am exercitat influenţă asupra lui Gabriel Sandu, regret. Vreau să colaborez în continuare, să stabilim unde au ajuns sumele de bani. Sunt vinovat, merit o pedeapsă. Dacă aş fi cunoscut legile cum le ştiu acum nu aş fi fost în faţa dumneavoastră" , Gheorghe Ştefan judecătorilor.

"Regret profund pentru comiterea faptelor. (...) Am doi băieţi de 25 şi 26 de ani", le-a spus judecătorilor plângând Nicolae Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO