Business Internaţional

Donaldson paraseste pozitia de presedinte al SEC

03.06.2005, 19:11 13

William H. Donaldson, presedintele Securities and Exchange Commission (SEC, organismul care supervizeaza piata de capital din SUA), si-a anuntat demisia in urma criticilor venite din partea celor doi membri republicani ai comisiei si a unor grupuri de afaceri care au contestat atat numirea sa cat si deciziile adoptate de acesta, relateaza The New York Times.

Demisia lui Donaldson ii va oferi presedintelui George Bush posibilitatea de a numi un succesor care sa incline balanta in cadrul comisiei spre o mai mare liberalizare. Bush l-ar putea numi pe Christopher Cox, un republican din California si un vechi aliat al grupurilor de afaceri. El a ajutat la revizuirea legislatiei din domeniu pentru a ingreuna intentarea de procese de catre actionari.

In cadrul SEC, comisie alcatuita din cinci membri, republicanii nu au fost de acord cu Donaldson si cu membrii democrati intr-un numar extrem de mare de probleme, de la legislatia aplicabila in domeniul fondurilor mutuale pana la modificarea modului in care sunt tranzactionate actiunile. Unii dintre cei mai importanti sustinatori din lumea corporativa ai administratiei Bush, inclusiv Business Roundtable, o organizatie alcatuita din directorii generali ai celor mai mari companii din SUA, si Camera de Comert a Statelor Unite, sustin ca SEC a avut o reactie exagerata cu privire la fraudele corporative recente, impunand reguli care sunt considerate a fi mai mult impovaratoare decat benefice. Alte grupari insa, cum ar fi Consiliul Investitorilor Institutionali sunt de partea unor reguli mai stricte.

In cadrul unei conferinte de presa, Donaldson a incercat sa aplaneze conflictul dintre cele doua tabere, spunand ca nu acesta este motivul demisiei sale. "Am repetat in dese randuri ca deciziile le-am adoptat conform sugestiilor presedintelui si tinand cont de opiniile mele. Cred ca a sosit timpul sa ma retrag in sectorul privat", a precizat Donaldson. Totusi, se pare ca el a fost de mai multe ori frustrat de colegii lui republicani si de unii membri ai administratiei de la Casa Alba, trebuind in acelasi timp sa faca fata si atacurilor venite de la grupurile de lobby.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO