Business Internaţional

Donald Trump vrea să retragă 9.500 de militari americani din Germania până în luna septembrie a acestui an

Donald Trump vrea să retragă 9.500 de militari...

Autor: Alexandru Nanu

06.06.2020, 15:25 292

Guvernul german nu a fost înştiinţat oficial de SUA despre planul lui Trump şi până acum a aflat doar despre chestiunile din rapoartele mass-media, a declarat sâmbătă un oficial guvernamental german, refuzând să comenteze în continuare.

În Germania se află permanent 34.500 de militari americani, dar numărul personalului militar al SUA poate atinge nivelul de 52.000 prin rotaţii ori în timpul exerciţiilor. Potrivit

Decizia de a retrage mai mult de un sfert din trupele americane din Germania vine după ani de tensiune între SUA şi cancelarul Angela Merkel ca urmare a cheltuielilor militare suportate de Germania. Schimbarea a fost discutată în cadrul administraţiei Trump încă din septembrie anul trecut şi reflectă creşterile cheltuielilor militare ale aliaţilor din SUA care permit astfel de reduceri, au anunţat surse anonime.

„Aceste planuri demonstrează încă o dată că administraţia Trump neglijează un element central al conducerii: implicarea partenerilor de alianţă în procesul de luare a deciziilor”, a declarat Johann Wadephul. Angela Merkel, într-o declaraţie prin e-mail sâmbătă a declarat: „Pentru noi, europenii, aceasta este încă o chemare de trezire pentru a ne lua destinul în ceea ce priveşte politica de securitate mai decisiv în propriile noastre mâini.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO