Business Internaţional

Donald Trump susţine prima lui conferinţă de presă după câştigarea alegerilor: dacă Putin mă place, este un lucru bun. Preşedintele ales al SUA a admis că Rusia a lansat atacuri cibernetice în campania electorală din America

Donald Trump susţine prima lui conferinţă de presă...

Autor: Mediafax

11.01.2017, 19:18 428

Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a susţinut miercuri seară prima sa conferinţă de presă după câştigarea alegerilor prezidenţiale din America.

Preşedintele-ales al SUA, Donald Trump, consideră un "lucru bun" eventuala admiraţie a preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru el, subliniind că Hillary Clinton, adversara sa democrată, nu ar fi mai dură decât el în relaţia cu Rusia.

Răspunzând unei întrebări despre presupusa implicare a Rusiei în campania electorală din SUA, Donald Trump a declarat: "Dacă Vladimir Putin îl place pe Donald Trump, consider că este un lucru bun, nu o problemă, întrucât avem o relaţie oribilă cu Rusia..."

"Chiar credeţi că Hillary Clinton ar fi mai dură decât mine în relaţia cu Vladimir Puti!? Chiar crede cineva cu adevărat acest lucru!?", a adăugat Trump.

Preşedintele-ales a catalogat drept "false" noile acuzaţii privind legăturile pe care le-ar avea cu Rusia, sugerând că informaţiile au fost transmise de serviciile secrete americane. "Le mulţumesc instituţiilor de presă care nu au publicat aceste lucruri absurde. Este vorba de lucruri false, difuzate de oameni bolnavi", a declarat Donald Trump în prima conferinţă de presă organizată după victoria în scrutinul prezidenţial. "Aceste lucruri au fost difuzate probabil de agenţiile de informaţii", a subliniat Donald Trump.

Conform unui raport al serviciilor de informaţii americane, agenţiile secrete ruse ar avea informaţii compromiţătoare despre Donald Trump, despre viaţa privată şi despre afacerile magnatului republican. Unele surse susţin că membri ai echipei de campanie electorală a lui Donald Trump ar fi colaborat cu serviciile secrete ruse, în contextul în care Administraţia Vladimir Putin este acuzată că a lansat atacuri cibernetice în scrutinul prezidenţial american.

"Dacă ar fi avut vreo informaţie compromiţătoare ar fi difuzat-o. Eu sunt foarte atent în legătură cu activităţile de spionaj în camere de hotel, inclusiv în Rusia. Sunt foarte precaut. Sunt înconjurat de agenţi de securitate... Le spun mereu să fie atenţi, deoarece în aceste hoteluri au camere de filmat în cele mai ciudate locuri...", a subliniat Trump.

De asemenea, preşedintele-ales al SUA a admis că Rusia a efectuat atacuri cibernetice în campania electorală americană.

"Partidul Democrat era vulnerabil la atacuri cibernetice. Cred că atacurile informatice au fost lansate de Rusia, dar cred că şi de alte ţări", a declarat Donald Trump.

"În următoarele 90 de zile, vom prezenta un raport despre măsuri de contracarare a atacurilor cibernetice, despre cum să oprim acest fenomen. Oricum, este destul de trist că rapoartele serviciilor de informaţii ajung în presă. Este chiar ilegal", a subliniat Trump.

"Serviciile de informaţii sunt esenţiale şi sunt foarte importante... Vom pune la conducerea lor oameni remarcabili", a insistat Trump.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane.

Rusia şi China au desfăşurat activităţi ostile împotriva Statelor Unite, afirmă Donald Trump, avertizând că toate ţările vor avea mai mult respect în cursul mandatului său prezidenţial.

Întrebat ce îi transmite preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre atacurile cibernetice, Donald Trump a răspuns: "Nu ar trebui să mai facă aşa ceva".

"Rusia va avea mai mult respect faţă de ţara noastră când o voi conduce eu, un respect mai mare decât atunci când era condusă de alţi oameni... Trebuie să luăm atitudine, nu este vorba doar de Rusia, 22 de milioane de conturi au fost atacate cibernetic în SUA din China. Acest lucru se întâmplă pentru că nu avem apărare", a subliniat Trump.

"În plus, China profită în totalitate de Statele Unite din punct de vedere economic", a continuat Trmp.

"Toate ţările ne vor respecta mai mult, mult mai mult decât în timpul fostelor administraţii", a insistat viitorul preşedinte al SUA.

"În următoarele 90 de zile, vom prezenta un raport despre măsuri de contracarare a atacurilor cibernetice, despre cum să oprim acest fenomen. Oricum, este destul de trist că rapoartele serviciilor de informaţii ajung în presă. Este chiar ilegal. Serviciile de informaţii sunt esenţiale şi sunt foarte importante... Vom pune la conducerea lor oameni remarcabili", a concluzionat Trump.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO