Business Internaţional

Dolarul scade in continuare, din cauza rusilor

24.11.2004, 00:00 16



Euro a recuperat declinul temporar fata de moneda americana- moneda europeana scazuse ieri, la inceputul zilei de tranzactionare la Londra, la 1,2976 dolari- dupa ce vice-presedintele bancii centrale ruse, Alexei Uliukaiev, a declarat ca Rusia ar putea majora proportia rezervei valutare in euro, informeaza Bloomberg.



"Majoritatea rezervelor noastre sunt in dolari, si acesta este un motiv de ingrijorare", a explicat Uliukaiev. "Discutam posibilitatea modificarii structurii rezervei valutare", a continuat vice-presedintele bancii centrale. Saptamana trecuta, dolarul a atins un minim record fata de moneda unica.



"Mesajul este destul de clar- euro va fi preferat in raport cu dolarul si impactul va fi nefavorabil pentru moneda americana", a declarat Carsten Fritsch, responsabil in probleme de strategie valutara la Commerzbank, in Frankfurt.



Euro se tranzactiona ieri la 1,3077 dolari americani.



La sfarsitul saptamanii trecute, Alan Greenspan, presedintele Rezervei Federale a SUA, a emis un avertisment referitor la deficitul de cont curent al Statelor Unite, pe care l-a calificat drept "tot mai greu de mentinut". Declaratia sefului Fed a declansat noi miscari de depreciere a dolarului.



La intalnirea de la Berlin a G20, Greenspan a sugerat ca se asteapta ca dolarul sa suporte mare parte din lovitura pe care o va implica ajustarea unui deficit de cont curent de peste 5% din PIB. El a dat de inteles ca, la un moment dat, investitorii straini se vor satura sa finanteze deficitul de cont curent al SUA, si se vor indrepta spre alte valute sau vor cere rate ale dobanzii mai ridicate, "ceea ce va creste costul finantarii deficitului si il va face tot mai dificil de mentinut".



Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, nu a indicat ca BCE va interveni pe piata pentru a frana aprecierea monedei europene.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO