Business Internaţional

Dolarul, încotro?

Dolarul, încotro?

Autor: Catalina Apostoiu

18.01.2021, 00:05 1567

Dolarul se bucură de o pauză în tendinţa de depreciere, iar forţele care acţionează împotriva sa se vor reaprinde, crede  Marcus Ashworth, editorialist la Bloomberg.

Tipărirea de bani necesară finanţării stimulentelor americane va pune presiune puternică pe moneda americană, reînviind o dinamică manifestată din martie. În urma asaltului asupra Capitoliului, direcţia dolarului s-a schimbat brusc. Dolarul acţionează că un activ de refugiu în perioade de turbulenţe, chiar şi când acestea se manifestă în SUA.

Mesajele amestecate din partea băncii centrale ameri­ca­ne au jucat de asemenea în mod clar un rol în această schim­bare. O încetinire a printării de bani din partea Fed ar susţine do­larul. Însă membri ai leadershipului de top al băncii au semnalat că nu văd vreo schimbare a politicii QE pentru acest an.

Fed-ul va ajuta la „digerarea“ unui volum fără precedent de titluri de trezorerie de 1.800 mld. $ în 2021. Iar QE s-ar putea accelera şi mai mult dacă randamentele mai mari vor speria piaţa de acţiuni, determinând mişcări de susţinere a stabilităţii financiare, scrie editorialistul de la Bloomberg.

Odată cu stabilirea administraţiei Biden şi revenirea la o oare­care normalitate, există suficiente motive pentru care ten­dinţa de depreciere a dolarului se va reafirma, în opinia acestuia.

Şi totuşi, această tendinţă ar putea să nu dureze mult, scrie Bloomberg. Având în vedere infuzia de stimulente pe termen scurt, dolarul s-ar putea deprecia mai întâi. Însă în urma creşterii puternice a randamentelor şi posibilei performanţe superioare a acţiunilor americane investitorii vor fi atraşi înapoi pe ţărmurile Americii. Astfel, creşterea dolarului ar putea caracteriza mare parte a acestui an.

Dolarul este de multă vreme un activ de refugiu pentru in­vestitori, însă în fazele postrecesiune cu ajutorul stimu­len­te­lor fiscale, acesta se poate dubla ca pariu pe o revenire a eco­nomiei mondiale. Odata cu creşterea infuziilor de capital în SUA, moneda americană ar putea creşte, spre necazul tra­derilor care au intrat în 2021 cu poziţii short exagerate pe dolar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO