Business Internaţional

Dolarul a fost tras in jos de rapoartele privind vanzarile in retail

15.01.2003, 00:00 12


Dolarul ajuns din nou ieri la un minim pe trei ani fata de moneda unica europeana, la 1,0597 dolari pe euro, si la un minim pe ultimele patru luni fata de yen, in asteptarea datelor oficiale pentru vanzarile cu amanuntul din Statele Unite, care au fost sub asteptari, relateaza agentiile internationale de presa.
Piata s-a pregatit ieri sa fie dezamagita de datele oficiale pentru vanzarile de retail, dupa ce vineri a suferit un soc din cauza estimarilor pentru piata americana a muncii, care au intunecat perspectivele pentru moneda verde, deja slabita mult din cauza tensiunilor cu Irakul si Coreea de Nord.
Raportul autoritatilor a aratat o stagnare a vanzarilor de retail pe luna decembrie a anulu trecut, exclusiv vanzarile de automobile, in timp ce analistii se asteptau la o crestere de 0,3%. Vanzarile totale au avansat cu 1,2%, dar in special datorita celor de automobile, care au crescut mai mult datorita ofertelor foarte atractive ale producatorilor.
Sectorul de consum din Statele Unite reprezinta doua treimi din activitatea economica si orice semnal negativ pentru consum are un impact puternic asupra increderii investitorilor.
In schimb, euro este sustinut de datele macroeconomice.
Productia agregata a Frantei pe luna noiembrie a crescut cu 1,2% dupa un declin drastic in octombrie. Cresterea a fost de trei ori mai mare decat previziunile analistilor, care o plasau de 0,4%.
Stirea a venit la numai o zi dupa ce Germania a publicat o crestere a productiei peste asteptari pe luna noiembrie, de 2,5%.
"Dolarul pierde tot mai mult teren. Vanzarile de retail sunt foarte importante pentru starea economiei americane, iar datele bune din zona euro au incurajat investitorii sa cumpere euro", a spus Francesca Fornasari de la Lehman Brothers.
Yenul a atins ieri dimineata pe pitele europene cea mai buna cotatie din septembrie anul trecut fata de dolar, de 118,13 yeni pe dolar.
Zembei Mizoguchi, care i-a urmat lui Haruhiko Huroda la conducerea biroului de finante internationale al ministerului japonez de finanate, a declarat ieri ca pe termen mediu nu exista nici un motiv pentru aprecirea yenului si ca o crestere prea mare ar putea avea efecte negative asupra economiei.
"Autoritatile au amenintat ca ar putea interveni iar piata testeaza acum intentiile lui Mizoguchi", a afirmat Rob Hayward, un expert valutar de la ABN Amro.  
Brokerii din Tokyo au declarat ca dolarul se afla sub presiune din cauza unor zvonuri care spun ca o firma de consultanta pentru investitii din SUA urmeaza sa publice un raport care anunta ca Washingtonul va abandona politica de apreciere a dolarului.
Francul elvetian a urcat si el la 1,382 de franci pe dolar de la cotatia precedenta de 1,386.
In schimb, lira sterlina, cotata la 1,5997 dolari, a pierdut in fata dolarului defensiv, in timp ce euro a atins un nou maxim pe trei ani fata de moneda britanica, la 0,6615 lire pe euro.
Analistii sunt de parere ca modificarea previziunilor vizavi de econmia Marii Britanii a fost principala cauza a deprecierii lirei.
"Este un contrast evident cu perioada precedenta, cand economia Marii Britanii avea performante foarte bune", a spus Hayward. "Acum exista indoieli mari in legatura cu evolutia cheltuielilor cu amanuntul si a pietei imobiliare si a finantelor publice".
Analistii de la Commerzbak au legat scaderea lirei sterline de evolutia mai putin buna a actiunilor britanice fata de restul burselor europene.
"Lira nu isi va reveni pana cand actiunile nu vor recupera decalajul", au spus analistii.
Indicele FTSE 100, reprezentativ pentru bursa britanica, a urcat cu mai putin de 1% de la inceputul anului, in timp ce Frankfurt Dax 30 a crescut cu 6%, iar CAC 40 cu aproape 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO