Business Internaţional

Dolarul a fost distrus câteva ore, dar şi-a revenit ca un erou american

Dolarul a fost distrus câteva ore, dar şi-a revenit ca...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.03.2015, 20:20 5670

Comentariile enigmatice ale Rezervei Federale americane privind posibilitatea majorării dobânzilor au trimis în doar şapte ore dolarul de la 0,94 euro pe unitate la 0,91 euro pe unitate. Aceasta a fost cea mai abruptă cădere de o zi din ultimele 18 luni, atât de puternică încât i-a făcut pe unii analişti să creadă că a început corecţia cursului de schimb al monedei americane.

Însă dolarul şi-a revenit, în 12 ore recuperând aproape tot ce a pierdut. Ceea ce a schimbat mica perioadă de corecţie este că acum cei care şi-au păstrat încrederea în prognoza că moneda americană va ajunge la paritate cu euro cred că aceasta se va întâmpla ceva mai târziu.

Factorul „perturbator“ a fost prudenţa comentariilor Fed în ceea ce priveşte majorarea dobânzilor, în timp ce analiştii se aşteptau la o atitudine mai agresivă. Banca centrală a celei mai mari economii din lume a înlăturat cuvântul „răbdare“ din declaraţiile referitoare la dobânzi emise după şedinţa de politică monetară încheiată miercuri. Pieţele au văzut în aceasta un semnal clar că Fed ia sigur în considerare majorarea dobânzilor. Însă instituţia şi-a înrăutăţit perspectivele privind economia şi inflaţia, ceea ce sugerează o traiectorie mai graduală decât s-au aşteptat pieţele a normalizării politicii monetare. Banca americană Goldman Sachs prognoza că dobânzile vor începe să urce din septembrie. Comentariile Fed împing mai departe în timp acest reper.

Oricât de enimgmatică a fost simbolistica Rezervei Federale, investitorii de pe bursele de acţiuni din SUA au aplaudat comentariile instituţiei. Indicele industrial Dow Jones a crescut cu 200 de puncte în câteva minute după anunţ. S&P 500 a urcat cu 1,2%.

Marile bănci centrale sunt prinse într-o aşa-numită „ajustare competitivă“, competiţie descrisă de unii analişti ca fiind un veritabil război valutar. Spre exemplu, banca Suediei a împins săptă­mâna aceasta dobânda de politică monetară mai adânc în teritoriul negativ.

Coroana norvegiană s-a apreciat cu ieri cu până la 3% faţă de euro, cea mai mare creştere a acestei monede din 2008, după ce banca centrală a Norvegiei a menţinut dobânzile, sfidând astfel aşteptările pieţelor, care au mizat pe reduceri, potrivit agenţiei Thomson Reuters. Populaţia Norvegiei este una dintre cele mai îndatorate din lume.

De asemenea, francul elveţian s-a întărit faţă de euro, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să nu ducă principala dobândă de referinţă sub -0,25%, nivelul actual. Banca naţională a explicat că francul este foarte supraapreciat şi de aceea va slăbi în timp. Însă instituţia şi-a înrăutăţit proiecţiile privind creşterea economică şi inflaţia. 

Francul elveţian, coroana norvegiană şi cea suedeză sunt considerate de investitori active adăpost în vremuri incerte.

Nichişoiu, Tradeville: Până la sfârşitul anului dolarul va ajunge la paritate cu euro

Pe termen mai lung, în perioada 2015-2016, dolarul va continua să se aprecieze, iar până la sfârşitul anului moneda americană va ajunge aproape de paritate faţă de euro, a estimat la emisiunea ZF Live Mihai Nichişoiu, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Ascensiunea dolarului faţă de euro are la bază direcţiile divergente în care merg politicile monetare din SUA şi zona euro şi contrastele dintre economiile celor două regiuni, a explicat el.

În ceea ce priveşte cursul leului, Nichişoiu apreciază, în baza celor mai recente semnale de la BNR, că „vom avea un curs semiadministrat euro/leu, iar intervalul de oscilaţie din 2014 se va pastra la 4,35-4.55 de lei pentru un euro, cu o medie de 4,45“.

„Cât euro/leu este constant pe orizontal, dolar/leu este imaginea în oglindă“, a spus brokerul.

El a explicat, de asemenea, că investitorii străini încă nu se grăbesc spre România, nu  sunt intrări pe bursă şi nici pe piaţa valutară, astfel că presiune pe leu nu există.

„Din punct de vedere macroeconomic, România arată foarte bine, ar trebui să fie o atracţie pentru investitori. Avem creştere economică, stabilitate politică rezonabilă, curs valutar stabil - lira turcească este la minim record, rubla rusească poate creşte cu 40% într-o zi -, excedent de cont curent, excedent de cont comercial, avem dividende astronomice pe bursă şi faţă de America, şi faţă de zona euro, 8-9% pentru acţiunile importante, dobânzile sunt jos, inflaţia este jos.“ Aşadar, ce îi ţine departe pe investitori?

„Nu ştim să ne vindem mai bine afară. De exemplu pe Bloomberg există filme despre alte economii emergente, dar nu despre Romania. Nu ne vindem bine afară“.

Cât despre divergenţele globale, Nichişoiu a spus că, în premieră, cele mai mari economii la nivel mondial merg în direcţii diferite: America creşte, China scade. Ele de obicei mergeau împreună. China creştea cu 17% în urmă cu 10 ani, acum doar cu 7%. De asemenea, economia UE e în stagnare, a spus el.

„Singura economie care e destul de aproape de America şi în care am încredere în urm-torii ani este Marea Britanie. Monetar, fiscal, ideologic, Anglia este mai aproape de SUA decât de UE“, a afirmat Nichişoiu. El vede probabilitatea ieşirii Marii Britanii din UE în următorii ani la 70% şi crede că va fi despărţire amiabilă. „Anglia isi va lua băncile înapoi.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO