Business Internaţional

Doi presedinti, doua razboaie, un pericol

29.06.2004, 00:00 19

In 1968, economia americana inregistra o rata anuala de crestere de 5%, si 1,2 milioane de noi locuri de munca fusesera create in decurs de numai sapte luni. Totusi, din cauza unui razboi, rata de popularitate de care se bucura presedintele american aproape s-a injumatatit, comenteaza Bloomberg News.
In acel an, din cauza opozitiei din ce in ce mai clar exprimate fata de razboiul dus de State in Vietnam, presedintele democrat Lyndon Johnson a fost nevoit sa abandoneze ideea de a candida din nou la presedintie. Republicanul Richard Nixon l-a invins pe vicepresedintele Hubert Humphrey in alegerile din noiembrie.
De data aceasta, presedintele George W. Bush este cel a carui realegere depinde de o schimbare a curentului actual de opinie ce-i este potrivnic din cauza conflictului militar ce pune in umbra dezvoltarea economica a Statelor Unite. Cu patru luni inainte ca electoratul sa se pronunte, alegand intre el si democratul John Kerry, Bush conteaza pe predarea suveranitatii Irakului din mainile americanilor in cele ale irakienilor.
"Exista sentimentul ca nu avem lucrurile complet sub control, iar daca acesta se va mentine, Bush va avea mari probleme," a declarat Norm Ornstein, analist politic in cadrul American Enterprise Institute din Washington.
IN 1968, ca si astazi, economia se dezvolta cu ajutorul masurilor fiscale adoptate de presedinte. Aceasta crestere economica a fost una de durata, prelungindu-se pe parcursul anilor '60, in afara de ultimele trei luni ale anului 1969. Pachetul de reduceri de impozite in valoare de 1,7 mii de miliarde de dolari adoptat de presedintele Bush a contribuit la cresterea valorii PIB pe parcursul ultimelor 10 din cele 13 trimestre ale mandatului sau.
Rata somajului a inregistrat cea mai scazuta valoare din ultimii 15 ani in 1968, in acest an aceasta atingand cea mai scazuta valoare din ultimii doi ani. Valoarea PIB a crescut cu 4,8% in 1968, iar in acest an este estimata a creste cu 4,6%, conform mediei proiectiilor unor economisti intervievati de Bloomberg News.
"Fara razboiul din Irak, cursa presedintelui Bush catre realegere ar fi una fara obstacole," a declarat Thomas Mann, din cadrul Brookings Institution din Washington.
Ca si pe vremea lui Johnson, temerile legate de razboi au format opinia publica. In iunie 1968, 48% din cei intervievati in cadrul unui sondaj realizat de Gallup Organization Inc. au declarat ca Statele Unite "au facut o greseala trimitand trupe in Vietnam, in crestere cu 37% fata de anul anterior.
In luna iunie a acestui an, 41% din cei intervievati au declarat ca Statele Unite au facut o greseala trimitand trupe in Irak, in crestere cu 27% fata de iulie 2003. In cadrul celui mai recent sondaj Gallup, realizat in 21-23 iunie impreuna cu Cable News Network si USA Today, 54% dintr-un numar de 521 adulti au declarat ca razboiul cu Irakul este o greseala, prima data cand o majoritate a exprimat aceasta parere.
"Poporului american nu-i plac cazurile de implicare prelungita pe plan international ce nu par de succes si nu par sa aiba un sfarsit," declara Robert Reischauer, presedinte al Urban Institute.
Frank Newport, editor-sef al Gallup Organization din Princeton spune ca publicul american nu percepe economia ca fiind in crestere. In cadrul unui sondaj realizat de Gallup intre 3 si 6 iunie, 58% din cei 1.000 de adulti intervievati au declarat ca nu sunt de acord cu masurile economice luate de Bush, in crestere de la 56% in mai. 40% din cei intervievati au declarat ca economia ii preocupa in cea mai mare masura, mult mai mult decat conflictul din Irak si alte probleme.
Totusi, exista diferente considerabile intre situatia din anul 1968 si razboiul din Vietnam si cea din prezent si razboiul cu Irakul. "Din multe puncte de vedere, Irakul este o umbra a Vietnamului, si este dificil de lansat orice fel de comparatie," a declarat Reischauer.
Consilierii lui Bush sunt increzatori ca renuntarea americanilor, pe 30 iunie, la controlul asupra Irakului, va indeparta obstacolele ce au stat in calea posibilitatii administratiei de la Casa Alba de a profita de pe urma realizarilor de ordin economic inregistrate de Bush.
"Odata ce ii va vedea pe irakieni preluand controlul asupra propriilor afaceri, poporul american si intreaga lume va avea un sentiment mai pozitiv cu privire la conflictul din Irak," a declarat secretarul Trezoreriei americane John Snow.
"Americanii ar avea o perceptie diferita in legatura cu implicarea Statelor Unite in Irak daca administratia ar fi avut un plan de a castiga pe cale pasnica inainte a lansa un razboi," a declarat David Wade, purtator de cuvant in cadrul campaniei lui Kerry.
O tendinta inregistrata recent l-ar putea ajuta pe Bush in aceasta problema. Conform lui sondaj recent, numarul celor ce urmaresc in continuare stirile despre Irak a scazut cu 39%, fata de 54% in luna aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO