Business Internaţional

Doi economisti polonezi cer in Financial Times introducerea euro printr-o operatiune "big-bang" in toate cele 27 de state ale UE

16.06.2009, 00:00 17

Liderii Uniunii Europene ar trebui sa apeleze la puterea pe care le-o da functia si sa opteze pentru o expansiune de tip "big-bang" a zonei euro, astfel ca pana in 2012 toate cele 27 de state membre sa beneficieze de moneda euro, este ideea lansata de economistii polonezi Marcin Piatkowski si Krzysztof Rybinski intr-un editorial din cotidianul de business Financial Times.

Ei mai spun ca o astfel de masura curajoasa ar afecta de o maniera pozitiva credibilitatea zonei euro largite, ar accelera inlocuirea pe scena rezervelor mondiale in valuta a dolarului cu euro si ar insufleti o noua Europa unita.
Cei doi economisti sunt de parere ca cele 11 state ce nu fac parte din zona euro sunt in multe aspecte mai bine pregatite decat statele fondatoare ale zonei euro, si intr-un an sau doi vor fi gata sa se alature celor 16 state membre ale zonei euro, primul pas in aceasta directie fiind tranzactiile non-cash.
 
Tarile din Est sunt mai bine pregatite pentru euro decat a fost Occidentul
"Comertul lor, sectoarele financiare si pietele muncii sunt mai integrate cu zona euro decat erau initial cele ale statelor fondatoare. Pietele muncii si ale produselor sunt mai flexibile, iar ciclurile afacerilor sunt perfect sincronizate cu zona euro, dupa cum a revelat din pacate criza actuala", spun cei doi economisti polonezi.
Parerea celor doi nu este insa sustinuta si de analistul financiar Dragos Cabat. El crede ca "statele candidate (la intrarea in zona euro, n. red.) nu sunt mai bine pregatite. Ele nu indeplinesc criteriile de convergenta la zona euro".
"O astfel de situatie ar conduce la un cost mult prea mare pe care ar trebui sa il suporte statele care sunt deja membre, si ele nu ar accepta."
Alte atuuri pe care economistii polonezi le atribuie statelor din zona central-estica a Europei sunt politicile fiscale mai responsabile decat cele ale statelor deja memebre ale zonei euro, deficitele bugetare previzionate pentru 2009 mai mici decat in zona euro si datoriile publice ca procent din PIB aflate doar la jumatate fata de cele din zona monedei unice.
Inflatia, considerata principalul dezavantaj al statelor "candidate", va fi mai mare decat cea a statelor membre, lucru considerat normal pentru tari in curs de dezvoltare, insa anul viitor este asteptata sa coboare astfel incat diferenta intre rata inflatiei din statele nemembre si cele membre ale zonei euro sa ramana la mai putin un punct procentual.
Ratele de schimb volatile pentru statele candidate ce au optat pentru cursuri de schimb flotante, exceptand statele baltice - membre ale mecanismului ERM II - care si-au raportat moneda nationala la moneda euro si Bulgaria - care merge inca pe un regim monetar fix - nu indica lipsa sau ineficienta politicilor economice, ci incercarea acestor state de a-si asigura stabilitatea intr-un moment de instabilitate pe scena mondiala.
 
Implicatii de durata
Implicatiile pe care adoptarea monedei unice la nivel de Uniune Europeana le-ar avea "se vor resimti pe un orizont temporal de ordinul deceniilor", este de parere Lucian Anghel, economist-sef al BCR, care combate ideea celor doi economisti polonezi. "Acest pas trebuie sa se faca la momentul potrivit, cand statele vor fi foarte bine pregatite. Procesul este unul ireversibil, si este totodata singura solutie pe termen lung. Nu este vorba de dorinta, ci de capacitatea acestor state sa faca acest pas".
Polonezii cred ca "expansiunea va intari zona euro, pentru ca noii membri ar stimula reforme precum intarirea coordonarii fiscale sau integrarea pietelor financiare.
 
FMI vrea euro in Est, dar BCE se opune
Fondul Monetar International lansa in luna aprilie ideea ca statele Uniunii Europene care nu sunt inca membre ale zonei euro ar trebui sa adopte moneda unica, chiar fara a adera formal la grupul celor 16 state, ca masura a unei strategii anticriza. Banca Centrala Europeana (BCE) a respins insa aceasta idee, pe care o considera neviabila si periculoasa pentru moneda euro, care si-ar putea pierde din credibilitate. Raportul FMI vorbea despre o relaxare a conditiilor de aderare la zona euro, astfel incat statele sa poata deveni initial cvasimembre, fara a primi un loc in Consiliul Guvernator al Bancii Centrale Europene. In cadrul Uniunii Europene parerile oficialilor si ale comentatorilor erau impartite. Unii spuneau ca desi ideea este posibil sa nu fie sustenabila pentru unele state, cu rate de schimb flotante, cum este cazul Poloniei si Cehiei, ar putea reprezenta o solutie viabila pentru statele mai mici, cu rate fixe de schimb, cum este cazul statelor baltice.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO