Business Internaţional

Dobanzile raman neschimbate pe ambele parti ale Atlanticului

11.05.2007, 18:46 8

Banca Centrala Europeana a mentinut neschimbata rata dobanzii (3,75%) dupa sapte cresteri de la sfarsitul anului 2005 incoace pentru a tempera inflatia. Aceeasi decizie de mentinere a ratei dobanzilor (5,25%) a fost adoptata si de catre Fed.
Jean Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene a decis mentinerea dobanzii de referinta la 3,75%, scrie Bloomberg. Analistii sunt de parere ca BCE va majora luna viitoare dobanda la 4%.
Ben Bernanke, presedintele bancii centrale a SUA (Fed), doreste sa mentina inflatia in limite normale si a mentinut dobanda de referinta la nivelul de 5,25%, valoare la care se afla din iunie.
Bernanke insista in discursurile sale pe tema riscului pe care il reprezinta cresterea preturilor pentru economia americana.
Prin sublinierea cuvantului "inflatie" in discursul sau, presedintele Fed poate evita implicarea in scaderea acesteia in lunile urmatoare si astfel sa riste o si mai mare incetinire a cresterii economice. "Trichet a lasat deja sa se inteleaga ca o crestere a dobanzii in iunie este iminenta", a declarat Kenneth Broux, economist la Lloyds TSB Bank din Londra, care preconizeaza ca BCE va majora dobanda de referinta la 4,25% in acest an.
Inflatia din zona euro s-a plasat sub 2% pentru opt luni consecutive, in pofida faptului ca avansul masei monetare a atins maximul ultimilor 24 de ani, iar presiunea privind preturile din sectorul serviciilor, care contribuie cu circa doua treimi la formarea PIB-ului european, se intensifica.
In acelasi timp, activitatile din industrie si servicii se dezvolta, iar increderea consumatorilor si a oamenilor de afaceri in mediul economic se mentine la un nivel ridicat, in special in Germania, cea mai mare economie a Europei.
In Statele Unite nivelul dobanzii de referinta de 5,25% a fost atins in iunie 2006, dupa 17 majorari consecutive, de cate 0,25 puncte procentuale fiecare.
Fed semnaleaza incetinirea cresterii economice din SUA, dar isi mentine estimarea potrivit careia economia se va dezvolta intr-un ritm moderat, in trimestrele urmatoare.
"Inflatia de baza se mentine ridicata. In pofida faptului ca presiunile inflationiste par sa se modereze in timp, nivelul important de utilizare a resurselor are potentialul sa sustina aceste presiuni", indica conducerea Fed.
Oficialii Fed au aratat, anterior, ca mentinerea nivelului actual al dobanzilor este cea mai buna modalitate de a contracara presiunile inflationiste, evitand posibile efecte negative asupra economiei.
Analistii apreciaza ca inflatia va scadea, in conditiile in care incetinirea avansului economic determina majorarea somajului si reducerea presiunii resimtite de angajatori in privinta cresterii salariilor.
Inflatia de baza, care exclude evolutiile preturilor volatile ale energiei si alimentelor, a scazut la 2,1% in martie de la 2,4% in februarie.
Dezvoltarea economiei SUA s-a plasat la 1,3% in primul trimestru din 2007, iar sectorul imobiliar continua sa scada, dar populatia nu si-a redus cheltuielile de consum, activitatea din industrie si-a reluat cresterea, iar investitiile companiilor ar putea avansa, de asemenea, potrivit specialistilor. In acelasi timp, majorarea preturilor energiei si alimentelor semnaleaza mentinerea riscurilor inflationiste in SUA.
Pe de alta parte, pietele financiare estimeaza ca banca centrala americana va reduce rata dobanzii de referinta cel putin o data pana la sfarsitul anului.
Actiunile si obligatiunile cotate la bursele americane s-au mentinut stabile sau au scazut usor in tranzactiile de miercuri, inaintea anuntului Fed, in conditiile in care majoritatea investitorilor anticipau mentinerea dobanzii la nivelul actual.

Banca Angliei majoreaza dobanda la 5,5%
Banca Angliei a majorat ieri dobanda de referinta cu 0,25%, la 5,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, si a mentionat pericolul indus de tendinta ascendenta a preturilor.
"Riscurile referitoare la inflatie se mentin pe un trend ascendent", au declarat reprezentanti ai Bancii Angliei.
Numerosi analisti considera ca luna viitoare va avea loc o noua majorare a dobanzii de referinta, pe fondul avansului rapid al economiei britanice.
Preturile locuintelor din Marea Britanie a crescut luna trecuta cu 1,1%, potrivit Halifax, chiar daca banca centrala a majorat in mai multe randuri dobanzile, de la nivelul de 4,5% consemnat vara trecuta.
Inflatia a atins in martie nivelul de 3,1%, fiind cu mai mult de un punct procentual peste nivelul de 2% vizat de Banca Angliei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO