Business Internaţional

Dobanda la euro a ramas la 2,25%, iar economia Europei creste

13.01.2006, 20:03 19

Increderea consumatorilor europeni a crescut la un nivel record pentru ultimii ani.

Banca Centrala Europeana nu va schimba nivelul ratei dobanzii asteptand in continuare dovezi ale cresterii economice in tarile membre UE.

Strategii BCE au decis in cursul intalnirii de la Frankfurt sa mentina rata dobanzii la 2,25%, dupa ce pe 1 decembrie anul trecut aceasta a fost majorata pentru prima data dupa cinci ani. Aceasta decizie a fost oarecum prevazuta de majoritatea economistilor.

Rata dobanzii va creste probabil pana la 2,75% in luna iunie, conform unui sondaj facut de Bloomberg.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat dupa intalnirea avuta la Frankfurt ca "expansiunea activitatii economice a continuat si anul trecut si o va face si in viitor." Acesta a mai adaugat ca, in ceea ce priveste inflatia, "este foarte important faptul ca o crestere a pretului petrolului cu 39% inregistrata anul trecut si majorarea taxelor indirecte in unele tari ale Uniunii Europene nu au dus la o crestere a nivelului inflatiei."

Axel Weber, membru in consiliul de conducere al Bancii Centrale Europene, a declarat ca, datorita previziunilor bancii asupra nivelului inflatiei, care va ramane aproape de 2% in 2006 pentru al saptelea an consecutiv, ar fi optat pentru o crestere mai mare a dobanzii in decembrie anul trecut. Scaderea somajului si cresterea cheltuielilor populatiei au acordat companiilor o mai mare libertate in ceea ce priveste cresterea preturilor, iar sindicatelor dreptul de a cere salarii mai mari.

"BCE va pregati piata pentru o crestere a ratei", este de parere Valerie Plagnol, strateg al CIC Markets din Paris. "Activitatea economica se imbunatateste si acestia doresc in continuare sa aduca dobanzile la un nivel cat mai neutru".

Conform previziunilor BCE, cresterea economica a Uniunii Europene va fi in 2006 de aproximativ 1,9%, fata de nivelul de 1,4% cat a fost in 2005. Somajul in regiunea euro s-a mentinut in noiembrie la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, iar investitorii germani au dat dovada in luna ianuarie de un optimism nemaiintalnit in ultimii doi ani.

Banca Nationala a Angliei a mentinut nivelul ratei dobanzii la 4,5%, iar indicele de incredere al investitorilor germani, ZEW, a crescut mai mult decat se asteptau analistii, pana la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani ca urmare a faptului ca majoritatea companiilor din cea mai puternica economie europeana au facut investitii din ce in ce mai mari.

Increderea consumatorilor europeni a crescut luna trecuta pana la un nivel record in ultimii cinci-sase ani.

Presedintele BCE a declarat pe 9 ianuarie ca toate bancile centrale din lume trebuie sa fie foarte atente la nivelul inflatiei. Acesta a mai adaugat ca "cresterea economica globala ar putea fi mai mare decat anul trecut".

Investitorii mizeaza pe faptul ca ECB va creste de cel putin doua ori rata dobanzii anul acesta, de fiecare data cu cate 0,25%. Conform spuselor lui Weber si ale lui Otmar Issing, economist-sef al BCE, nivelul inflatiei propus de banca ar trebui putin modificat, dupa ce anul trecut, pentru al saselea an consecutiv, inflatia a atins 2%.

"BCE ar trebui sa ia o decizie de normalizare a ratei inflatiei, adica de crestere a acesteia pana undeva in jurul valorii de 3 procente. Cel putin acest lucru si-l doresc guvernatorii bancii", a declarat Holger Sandte, economist la WestLB din Dusseldorf. "Dar acest proces nu trebuie sa fie accelerat", a mai adaugat acesta.

Unii membri din conducerea bancii, printre care si portughezul Vitor Constancio, se opun unei cresteri a ratei deoarece apare riscul de a afecta negativ cererea interna. "Daca acest lucru se va intampla, va avea un efect negativ asupra economiei europene", a declarat Constancio pe data de 4 ianuarie.

alexandru.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO