Business Internaţional

Dobanda din Anglia, mai mica decat in vremea regelui William al III-lea

08.01.2009, 17:33 50

Banca Angliei a redus rata dobanzii de referinta la un nivel minim istoric, cel mai scazut de la infiintarea institutiei in 1694, strategii incercand sa previna o inasprire si mai puternica a conditiilor de creditare in conditiile in care Marea Britanie se adanceste si mai puternic in recesiune, scrie Bloomberg.

Comitetul de Politica Monetara, condus de Guvernatorul Mervyn King, a redus dobanda cu 0,5%, pana la un nivel de 1,5%, in conformitate cu estimarile economistilor. Aceasta reducere este cea de-a patra operata de banca centrala din data de 8 octombrie, atunci fiind pus in aplicare un plan de urgenta, coordonat la nivel global, de reducere a ratelor dobanzii.
Ministrul britanic al finantelor Alistair Darling spune ca Trezoreria Marii Britanii se va vedea obligata sa joace un rol mai important in elaborarea politicii monetare, daca dobanda de referinta se apropie de zero. Lira sterlina, moneda nationala, s-a depreciat saptamana trecuta pana la un nivel record in raport cu moneda euro, pe fondul speculatiilor ca banca centrala va continua sa reduca costurile de creditare in conditiile in care recesiunea se adanceste, alimentand o crestere a ratei somajului. Economistii sunt de parere ca optiunile sunt limitate la a injecta bani in economie si totodata in sistemul financiar prin cumpararea de active.
"Perspectivele economice nu sunt imbucuratoare, iar prima jumatate a anului va fi extrem de dificila", a spus Stewart Robertson, economist la Aviva Investors din Londra. "Chiar daca pragul va fi setat la zero sau la 0,5%, acum nu mai conteaza. Ne indreptam catre o perioada in care va exista o coordonare mai puternica intre actiunile Bancii Angliei si cele ale guvernului."
Orice reducere ar fi fost operata astazi ar fi trimis rata de referinta la cel mai scazut nivel din vremea regelui William al III-lea, in vremea caruia a fost creata, in secolul al XVII-lea, Banca Angliei, pentru a finanta un razboi cu Franta.
In situatii similare se gasesc si Banca Centrala Europeana - care a redus rata de politica monetara pana la 2,5%, de la 4,25% de la inceputul lunii octombrie, si ar putea interveni din nou saptamana viitoare, Fed, banca centrala a SUA - care a redus rata creditului interbancar overnight la zero, si Banca Japoniei - unde rata este de asemenea aproape de zero.
Daca in Marea Britanie ar fi aprobata de catre primul-ministru Gordon Brown o politica de "relaxare cantitativa" - o unealta a politicii monetare ce ar permite bancii centrale sa emita mai multa moneda pentru a creste volumul de bani in circulatie - aceasta ar permite bancii centrale sa cumpere active, ca de exemplu obligatiuni guvernamentale. Aceasta masura ar veni sa completeze planul in valoare de 50 mld. lire (54,75 mld. euro) menit sa salveze sistemul bancar din ghearele crizei, elaborat in 2008.
"Cu cat rata de referinta este coborata mai aproape de zero, cu atat este mai necesara adaptarea mecanismului normal de transmisie si a operatiunilor de politica monetara", a spus Darling. Brown a semnalat ca guvernul ar putea planui sa adopte alte masuri pentru a ajuta sectorul de business si totodata consumatorii.
Institutiile financiare se infrupta din rezerve, iar un studiu realizat de Banca Angliei saptamana trecuta a relevat ca acestea planuiesc sa mentina paralizat sistemul de creditare. Numarul creditelor ipotecare aprobate a coborat la cel mai scazut nivel din noiembrie 1999.
Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,6% in cel de-al treilea trimestru si ar putea continua sa evolueze negativ, crescand numarul disponibilizarilor. Rata somajului a crescut in cel mai alert ritm din noiembrie 1991. Recesiunea a fost cea care a coborat rata inflatiei la 4,1% in luna noiembrie, de la 4,5% luna precedenta.
 
Banca Centrala Europeana va mentine dobanda la 2,5%
Banca Centrala Europeana nu da semne ca ar urma sa dea curs apelurilor din ce in ce mai numeroase care doresc reducerea ratei dobanzii la intalnirea de saptamana viitoare. In prezent pare mai probabil ca BCE sa lase rata de referinta neschimbata sau sa opereze modificari modeste, scrie Financial Times. Strategii BCE au intrat de ieri in perioada pre-intalnire, in care ei evita sa faca vreun comentariu public, fara a fi dat vreun semn clar ca viziunea lor s-a schimbat de la inceputul lunii decembrie. La acel moment, Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a spus ca reducerile deja aplicate ratei de politica monetara si pachetele financiare guvernamentale ce doreau sa scoata economia din criza necesita timp pentru a avea efectele dorite. El a avertizat ca reducerea dobanzii prea mult aduce cu sine riscuri ridicate. In luna decembrie, rata de politica monetara a fost redusa cu 0,75%, o scadere record, pana la un nivel de 2,5%, ridicand valoarea totala a reducerilor operate de la inceputul lunii octombrie la 1,75%. Perspectivele economice au continuat insa sa se deterioreze, alimentand speculatiile ca ar fi totusi posibila o noua operatiune similara de proportii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO