Business Internaţional

Diviziunile dintre Occident şi fostul bloc comunist se văd şi în campaniile de vaccinare contra COVID. Est-europenii nu-şi permit să renunţe la AstraZeneca, cel mai ieftin ser

Polonia va pune în funcţiune săptămâna aceasta primul centru de vaccinare universal. Vor urma alte câteva sute de astfel de puncte, cărora li se adaugă cele 6.500 centre de vaccinare deja existente.

Polonia va pune în funcţiune săptămâna aceasta primul centru de vaccinare universal. Vor urma alte câteva sute de astfel de puncte, cărora li se adaugă cele 6.500 centre de vaccinare deja existente.

Autor: Bogdan Cojocaru

24.04.2021, 12:08 888

Deşi există un ghidaj comun pentru eforturile de imunizare contra COVID în UE, iar Comisia Europeană a preluat controlul achiziţiilor de vacci­nuri pentru cele mai multe state membre, cam­paniile de vaccinare şi explozia pan­de­miei din Europa de Est arată diviziunile încă mari dintre Occident şi fostul bloc comunist.

În campaniile de vaccinare, unul dintre cele mai bune indicatoare ale diferenţelor dintre vest şi estul copleşit de pandemie este vaccinul de la Oxford/AstraZeneca. Guvernele est-europene sunt reticente să limiteze utilizarea celui mai accesibil ser când numărul de cazuri de infectare cu COVID-19 şi cel de victime ale bolii ating record după record, după cum scrie Bloomberg.

Cele mai multe dintre statele occidentale din Uniune au anunţat, unele foarte devreme, limitări ale folosirii produsului AstraZeneca pentru grupele de vârstă vulnerabile la efecte secundare (formarea unor cheaguri de sânge în sistemul circulator), adică tinerii, sau au oprit complet administrarea acestuia. În schimb, estul pare că nu-şi permite astfel de restricţii.

„Să nu creăm o panică nenecesară“, spunea ministrul sănătăţii bulgar Kostadin Angelov când a prezentat beneficiile serului de la Astra. „Să nu devenim parte din războiul dintre companii, care este deja vizibil.“ Însă vorbele lui Angelov au fost în van deoarece ulterior tot ministerul său a anunţat că Bulgaria ia în con­siderare retra­gerea se­ru­lui de la Astra din cam­pania de vaccinare din cauza lipsei de interes a po­pulaţiei. Bulgaria este cea mai săracă şi con­siderată cea mai coruptă ţară din UE. Încrederea popu­laţiei în autorităţi este şi ea la cel mai scăzut nivel. Nu poate fi o coincidenţă că Bulgaria este şi ţara care progresează cel mai lent cu campania de vaccinare. Rata de refuz este de 37%, potrivit unui sondaj realizat în martie. Acolo, cele mai scumpe vaccinuri sunt folosite pentru inocularea grupurilor cu prioritate, cum ar fi medicii şi profesorii. Astra este cel mai accesibil pentru publicul general.

În Bulgaria, oricine vrea se poate vaccina cu acest ser folosind „coridoarele verzi“ din spitalele mari. Pe 11 aprilie, premierul bulgar Boiko Borisov a dezvăluit lumii că „preţul pentru Pfizer a fost la început de 12 euro, apoi de 15,50 euro, iar acum Comisia Eu­ropeană semnează con­tracte pentru 19,50 de euro“, scrie Euractiv. Pfizer este unul din vacci­nurile scumpe, iar Borisov a explicat cum solidaritatea europeană şi eforturile sale diplomatice au avut ca rezultat asigurarea pentru Bulgaria a 2,7 milioane de doze cu acest ser pentru următoarele două luni. Spre comparaţie, o doză de Astra costă UE până în 2 euro, potrivit unui tweet publicat de un ministru belgian (preţurile pe care le negociază CE sunt secrete). Din alte surse, Astra costă 3,5 euro doza.

Politicianul bulgar era atunci în campanie electorală. În alegerile generale care au urmat, partidul său a pierdut teren semni­ficativ în faţa unor formaţiuni anti­corupţie şi antisistem. Borisov, la putere din 2009, şi-a anunţat demisia joi şi şi-a luat concediu cu plată vineri.

În Ungaria, guvernul lui Viktor Orban, care a ales să nu respecte ghidajul CE pentru vaccinare şi a achiziţionat vaccinuri ruseşti şi chinezeşti, neaprobate în UE, pe lângă cele occidentale, şi-a exprimat încrederea în serul Astra. Ministrul de cabinet al premierului Orban, Gergely Gulyás, a declarat săptămâna trecută că produsele din Rusia şi China sunt chiar mai eficiente decât cele din Occident.

Aceeaşi laudă a adus-o şi pentru Astra. Însă Serbia, care a urmat aceeaşi strategie privind vaccinurile, a anunţat că mulţi dintre sârbii care au fost inoculaţi cu unul din vaccinurile chinezeşti nu au dezvoltat suficienţi anticorpi pentru a putea lupta cu COVID-19 şi de aceea ar putea avea nevoie de o a treia doză.

Ungaria este campioană europeană la vaccinări, făcând multă publicitate serurilor din Rusia şi China, însă nu progresează în ceea ce priveşte încetinirea răspândirii coronavirusului. Statistica oficială arată că 30% din populaţia ţării a fost vaccinată cel puţin o dată. Procentul celor care au primit două doze este de 13%, scrie Hungary Today.

Între timp, Budapesta a anunţat că a renunţat la unul din vaccinurile chinezeşti şi la un ser din India pentru că acestea nu vor mai ajunge în ţară. Planul guvernului este ca procentul vaccinaţilor să ajungă la 40% până la sfârşitul lunii. În martie, guvernul a publicat cotractele de achiziţie a vaccinurilor estice. Cel mai scump este unul chinezesc, Sinopharm, cumpărat printr-un intermediar la preţul de 31,50 de euro doza. Sputnik V, din Rusia, a ajuns în Ungaria la preţul de 16,7 euro, deşi alte state l-au primit la 8,6 euro.

Săptămâna trecută, Polonia a dat undă verde în campania de vaccinare unui alt ser devenit controversat din cauza efectelor secundare, Johnson & Johnson. Vaccinul este unul dintre cele mai ieftine produse în Occident, se administrează într-o singură doză, dar a fost suspendat în unele state, printre care SUA şi ţări din UE. Polonia nu a încetat nici administrarea Astra. Polonia a administrat până la finalul săptămânii trecute peste 8 milioane de doze de vaccinuri Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.

Planul guvernului este de a ajunge la 20 de milioane de vaccinări până la sfârşitul trimestrului doi, la o populaţie de 38 de milioane. În acest sens, guvernul va pune în funcţiune săptămâna aceasta primul centru de vaccinare universal. Vor urma alte câteva sute de astfel de puncte, cărora li se adaugă cele 6.500 centre de vaccinare existente. Speranţa este că astfel ritmul vaccinării populaţiei va accelera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO