Business Internaţional

Dispariţia unui mit. Se va încheia războiul din Afganistan?

Dispariţia unui mit. Se va încheia războiul din Afganistan?
02.05.2011, 11:34 499

Uciderea lui Osama bin Laden în Pakistan de către americani vaavea un impact major asupra războiului împotriva terorismului, celmai lung din istoria SUA, comentează The Wall Street Journal, însănu se ştie dacă în direcţia încetării războiului din Afganistan saua creşterii violenţei atacurilor teroriste în Occident.

Talat Masood, fost general pakistanez de armată, a declarat cămoartea lui bin Laden va avea în primul rând efecte asupramoralului Al Qaeda, în ciuda faptului că liderul terorist nu a fostimplicat în viaţa de zi cu zi a organizaţiei teroriste. "Este ocontralovitură uriaşă pentru forţele Al Qaeda, atât în termenipsihologici cât şi în termeni militari", a spus Masood. "Auconstruit (teroriştii n. red.) un mit în jurul lui şi este un liderdespre care se spune că e de neînlocuit."

Oficialii guvernului afgan s-au bucurat când au aflat că binLaden a murit, mai comentează cotidianul american. "Fără Osama şiceea ce reprezintă el - adică singurul om care a pus la pământ SUA- tinerii musulmani s-ar putea să nu mai intre cu acelaşi entuziasmîn reţelele teroriste", a spus Nasrullah Stanekzai, consilier alpreşedintelui Afganistanului.

Pe de altă parte, "Pentru talibani este mare lovitură, la fel şipentru Al Qaeda", a mai spus Stanekzai. "Acest fapt va răni moralultalibanilor, însă nu îi va opri să crească atacurile asupra NATO şiforţelor americane."

Totodată, "luptătorii talibani îl admiră pe Osama. Aceştia (..)vor amplifica violenţele, iar talibanii împreună cu luptătorii AlQaeda for începe ofensiva pentru a se răzbuna şi va fi o ofensivăsângeroasă", a spus un comandant taliban din Afganistan într-uninterviu telefonic.

Nu trebuie ignorat faptul că ţinta numărul unu a politiciiamericane de securitate a fost anihilată în Pakistan, iar analiştiicred că acest lucru va profita relaţiilor Statelor Unite cu aceastăţară, în condiţiile în care oficialii americani au reproşat înrepetate rânduri guvernului de la Islamabad că nu s-a implicat încapturarea lui bin Laden, deşi se ştia că acesta se ascunde înPakistan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO