Business Internaţional

Disparităţile dintre regiunile germane cresc: 19 din cele 96 de regiuni s-au prăbuşit demografic şi structural

Disparităţile dintre regiunile germane cresc: 19 din...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.08.2019, 00:00 347

Un total de 19 dintre cele 96 de regiuni din Germania sunt considerate „în pericol“ în domeniile economiei, demografiei şi infrastructurii, potrivit unui studiu publicat de Institutul Economic German (IW).

Adesea, diferenţele dintre regiunile germane au fost minimalizate, fiind descrise ca disparităţi regionale „în creştere“ între zonele urbane şi rurale, arată studiul. „Însă nu este atât de simplu“, deoarece, pe de o parte, există „cercuri mai rurale cu foarte mare succes economic“.

Pe de altă parte, există şi oraşe foarte slabe din punct de vedere structural, nu numai în estul Germaniei, ci şi în vest, potrivit IW. În timp ce şomajul a scăzut semnificativ în multe părţi ale Germaniei în perioada de boom economic din ultimii ani, în alte părţI abia dacă s-a observant „vreo îmbunătăţire notabilă“.

A fost sarcina politicii regionale să „identifice şi să elimine astfel de disparităţi şi, astfel, să consolideze coeziunea socială“ între regiunile germane, menţionează studiul. Pentru realizarea acestuia, institutul a investigat modul în care regiunile germane au evoluat din punctul de vedere al economiei, demografiei şi infrastructurii. Studiul a evaluat regiunile germane în funcţie de 12 indicatori măsurabili, precum rata şomajului, puterea de cumpărare, vârsta medie a populaţiei sau oferta de servicii de internet ţn bandă largă. Statele germane afectate ar trebui „să ia în considerare scutirea de datorii pentru municipalităţi, astfel încât acestea să poată lua măsuri“, a declarat Michael Huether, directorul IW. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO