LIVE: AFACERI DE LA ZERO: Gabriela Crăciun a pornit un business din pasiunea pentru ceai şi a deschis Zuze, o ceainărie în Braşov de la care aşteaptă venituri de 70.000 euro
Business Internaţional

Discursul populist referitor la şomaj dă o impresie greşită asupra noilor generaţii: Şomaj de 25% în segmentul tinerilor de 15-24 de ani nu înseamnă că unul din patru tineri stă degeaba

Şomajul extrem de ridicat în rândul tinerilor din ţări precum Italia, Spania sau Grecia, utilizat ca indicator de către populişti în discursul lor electoral pentru a demonstra că celelalte partide dezamăgesc tinerele generaţii, oferă o impresie greşită cu privire la piaţa muncii şi la noile generaţii, potrivit Bloomberg.

Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, susţine că cifrele referitoare la tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt înţeles greşit. Un şomaj de 25% în rândul tinerilor nu înseamnă că unul din patru tineri stă degeaba.

Motivul principal este că rata şomajului este calculată ca raport între numărul de oameni care îşi caută de muncă versus numărul de tineri din acel segment de vârstă care au intrat deja în piaţa muncii.

Totuşi, statisticile nu îi iau în calcul pe cei care nu sunt disponibili pentru muncă deoarece urmează studii superioare.

Eurostat arată spre încă un indicator cunoscut drept ponderea şomerilor printre tineri. Acest indicator reprezintă ponderea şomerilor, incluzând studenţi, raportată la numărul total de indivizi din acel segment de populaţie. Prin definiţie, rata este mai redusă.

Spre exemplu, în Spania, care este folosită des drept exemplu pentru cea mai acută criză de forţă de muncă de la criza financiară şi până în prezent, rata de şomaj a fost de 34,3% în 2018, însă ponderea şomerilor era la 11,3%. Grecia – cea mai afectată ţară din acest punct de vedere – avea o rată de şomaj de 39,9%, însă la nivel de pondere era de doar 9,3%. În Italia, rata este la 32,2%, însă ponderea este de 8,4%.

Aline Schuiling, economist senior în cadrul grupului ABN Amro, consideră că rata de şomaj printre tineri este „o mare exagerare”.

Un efect pozitiv al crizei financiare a fost încurajarea tinerilor să stea mai mult în sistemul educaţional, adaugă ea.

„Fix după criză, acest aspect părea problematic, însă acum şansele lor de angajare în piaţa muncii au crescut”, notează Schuiling.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.