Business Internaţional

Discursul lui Putin de la Soci, unul dintre cele mai dure la adresa SUA ale unui preşedinte rus de la sfârşitul Războiului Rece

Tonul folosit în discurs de preşedintele rus Vladmir Putin la adresa SUA i-a surprins chiar şi pe susţinătorii săi

Tonul folosit în discurs de preşedintele rus Vladmir Putin la adresa SUA i-a surprins chiar şi pe susţinătorii săi

Autor: Iuliana Enache

27.10.2014, 00:05 20586
Discursul rostit de preşedintele rus Vladimir Putin, vineri, la Soci, foarte critic la adresa SUA, este una dintre cele mai importante declaraţii de politică externă ale liderului de la Moscova după cel susţinut la Mün­chen în 2007, afirmă Financial Times.

Discursul lui Putin, în care acesta a acuzat Statele Unite că subminează ordinea mondială instaurată după încheierea Războiului Rece, este unul dintre cele mai critice la adresa SUA din cei 15 ani pe care Putin i-a petrecut la putere. Acest discurs a fost tot­odată una dintre cele mai importante declaraţii de politică externă ale preşedintelui rus din 2007, când a surprins Occi­dentul la München acuzând Statele Unite că „îşi depăşesc gra­niţele naţionale“ şi creează noi linii de diviziune în Europa.

Unii comentatori au speculat că acesta reflectă furia Moscovei după ce preşedintele american Barack Oba­ma a plasat Rusia alături de gruparea Stat Islamic şi virusul Ebola printre cele trei cele mai importante ameninţări la nivel global.

Dar tonul folosit de preşedintele rus i-a surprins chiar şi pe susţinătorii săi. „Foarte dur faţă de SUA, pentru prima dată atât (de dur)“, a scris pe Twit­­ter Margarita Simonian, redactor-şef al postului de televiziune pro-Krem­lin Russia Today. „Răspunsul nos­tru pentru B Obama“, a adăugat ea.

Puterea discursului lui Putin i-a surprins şi pe americani. Astfel, Toby Gati, fost oficial la Casa Albă în timpul administraţiei lui Bill Clinton, a declarat că „nu recunoaşte“ Statele Unite în descrierea făcută de preşe-dintele rus.

Putin a semnalat că în opinia sa Statele Unite şi Rusia ar trebui să tragă linia după evenimentele recente şi să se aşeze la masă împreună cu marile economii ale lumii pentru a redesena sistemul de guvernare globală de-a lungul unor linii „multipolare“.

În timp ce a recunoscut că acest lucru ar putea fi o misiune lungă şi istovitoare, Putin a avertizat că alternativa ar putea fi conflicte serioase implicând ţările mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO