Business Internaţional

Dintr-o familie săracă şi fără studii, a ajuns să lucreze pentru nobilimea rusă şi starurile de la Hollywood. Astăzi, numele său e cunoscut pretutindeni. Despre cine este vorba

Dintr-o familie săracă şi fără studii, a ajuns să...

Autor: Andra Stroe

01.08.2021, 16:14 153

Născut într-o familie modestă şi nevoit să lucreze de la o vârstă fragedă, Max Factor a depăşit toate greutăţile ivite de-a lungul vieţii şi a reuşit, prin talentul său şi produsele care îi poartă numele, să strângă o avere uriaşă şi să stârnească admiraţia nu doar a celor mai bogate familii din Rusia, dar şi a întregii industrii cinematografice din SUA.

Maksymilian Faktorowicz (Max Factor) s-a născut pe 15 septembrie 1877, în Zduńska Wola, Polonia, în familia evreilor polonezi Abraham Faktorowicz şi Cecylia Wrocławska. Familia nu şi-a permis să finanţeze educaţia celor patru copii, aşa că la vârsta de opt ani el a început deja să lucreze ca asistent pentru un dentist şi farmacist din oraşul natal. Un an mai târziu, el s-a angajat ca ucenic al unui producător de peruci şi cosmetice din Łódź. Acea experienţă l-a ajutat să fie angajat de către unul dintre liderii pieţei de cosmetică şi produse pentru îngrijirea părului.

La 14 ani, lucra deja pentru Korpo, o firmă care fabrica cosmetice şi peruci pentru Opera Rusă. Apoi, între 18 şi 22 de ani, a urmat serviciul militar în armata imperială rusă, în corpul medical.

După încheierea stagiului militar, şi-a deschis propriul magazin în oraşul Ryazan, vânzând creme, parfumuri şi peruci. A devenit cunoscut atunci când o trupă de teatru a purtat cosmetice Factor pentru a interpreta nobilimea rusă. Nobilii ruşi l-au numit pe Factor expert oficial în produse cosmetice pentru familia regală şi pentru Marea Operă Imperială Rusă, o onoare care a atras însă şi monitorizarea lui mai atentă.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO