Business Internaţional

​Dincolo de datele bune din SUA, un motiv de îngrijorare: recesiunea profiturilor companiilor

​Dincolo de datele bune din SUA, un motiv de...

Autor: CătăIina Apostoiu

27.03.2016, 18:31 174

Ultimul raport privitor la performanţele economiei americane pe trimestrul patru al anului trecut pare puţin mai încurajator. Creşterea a fost revizuită la 1,4% în ritm anualizat, de la estimarea anterioară de 1%, iar motivul ajustării a fost unul bun: cheltuielile consumatorilor au crescut peste aşteptări, scrie Bloomberg.

Totuşi, dincolo de datele încurajatoare, există un motiv de oarecare îngrijorare. Profiturile companiilor au scăzut cu 11,5% în trimestrul patru comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior, cel mai pronunţat declin de la prăbuşirea acestora cu 31% plină criză financiară.

În 2015, profiturile brute au coborât cu 3,1%, cea mai puternică scădere din ultimii şapte ani.

“Este o veste proastă”, afirmă Nariman Behravesh, economist-şef al HIS. Istoria arată că atunci când câştigurile scad, economia le urmează adesea în jos, către recesiune, în condiţiile în care companiile îşi reduc angajările şi investiţiile.

Totuşi, cifrele pe trimestrul trecut nu mai par atât de slabe dacă este exclusă plata de 20,8 miliarde de dolari pe care compania petrolieră BP a făcut-o legat de deversarea de petrol din Golful Mexicului din 2010. Luând această sumă în calcul, câştigurile au scăzut cu aproximativ 7,6%, o scădere încă semnificativă, dar nu la fel de pronunţată ca cea de 11,5%.

Behravesh remarcă de asemenea că declinul a fost puternic concentrat în industriile petrolieră şi a cărbunelui, unde profiturile s-au prăbuşit cu peste 75% în 2015 în urma declinului preţurilor la energie. Astfel, situaţia este mai puţin îngrijorătoare din punct de vedere al economiei în ansamblu.

Jesse Edgerton, economist al JPMorgan Chase, este mai puţin optimist. Da, datele slabe privitoare la profituri au legătură cu faptul că firmele din energie se confruntă cu preţuri mai mici la petrol, iar producătorii sunt afectaţi de dolarul puternic, spune acesta.

“Totuşi, situaţia reflectă probabil şi începutul unor presiuni pe marjele de profit generate de condiţii mai aspre pe pieţele muncii, creşterea salariilor şi productivitatea scăzută”. Iar acest lucru reprezintă un motiv de îngrijorare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO