Business Internaţional

Din ciudăţeniile Ungariei: sexism, muzică şi contracte cu statul

Din ciudăţeniile Ungariei: sexism, muzică şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.12.2015, 19:08 2305
Guvernul ungar a reziliat anumite contracte cu Magyar Telekom, cea mai mare companie de telecomunicaţii din Ungaria şi subsidiară a Deutsche Telekom, după ce aceasta şi-a retras sponsorizarea starului pop maghiar Ákos, care într-o emisiune televizată a făcut afirmaţii considerate insultătoare la adresa femeilor.

Iniţial, un oficial al guvernului a anunţat că sunt reziliate toate contractele cu Magyar Telekom,  dar guvenul a revenit anunţând că pune capăt abonamentelor de internet mobil, scrie The Budapest Beacon.

„Guvernul a fost şocat să afle decizia by Magyar Telekom şi consideră că această măsură reprezintă încălcarea constituţiei şi a legii. Astfel de acţiuni pot fi acceptate în Germania, dar în Ungaria este inacceptabil să pedepseşti pe cineva pentru opiniile şi credinţele sale“, a spus un purtător de cuvânt al guvernului.

Comentariile în cauză au fost făcute de Ákos Kovács într-un interviu pentru televiziunea proFidesz (partidul de guvernământ). „Nu este treaba femeii să facă la fel de mulţi bani ca bărbaţii. Treaba lor este să respecte principiile femeii, acelea de a aparţine cuiva, de a dărui cuiva copii, de a fi o mamă.“ El a mers mai departe spunând că a fi o mamă şi a munci sunt chestiuni care se exclud reciproc. „Cum poţi fi o mamă, cum îţi vei ocupa timpul crescând copiii când eşti un executiv care câştigă cine ştie cât“, a spus Ákos, un cântăreţ de pop-creştin.

Astfel de comentarii nu sunt unicat în mediul public din Ungaria. László Kövér, preşedintele adunării naţionale, a declarat la un congres al partidului de guvernământ că femeile ar trebui să fie mai preocupate „să ne dăruiască mai mulţi nepoţi“.

Magyar Telekom a denunţat comentariile lui Ákos şi a anunţat că din cauza lor nu-l va mai sponsoriza pe cântăreţ.

Secretarul de cabinet al premierului Orban a intervenit în scandal spunând că este „şocat“ de decizia Magyar Telekom, pe care a caracterizat-o dictatorială şi de neimaginat într-o ţară democrată.

Susţinerea guvernamentală a lui Ákos are sens în contextul în care partidul de guvernământ încearcă să atragă alegătorii conservatori şi religioşi. Orban pozează în apăratorul creştinismului şi purităţii culturale.

Acţiunile Magyar Telekom au scăzut cu 3% în urma primelor anunţuri ale guvernului că ar rezilia toate contractele cu furnizorul telecom.

Orban nu a stat nici el departe de scandal. La o conferinţă de presă la Bruxelles el a declarat că decizia luată de Magyar Telekom “ar putea să pară ceva mărunt, dar ridică probleme teoretice şI constituţionale“.

Akos Kovacs şi-a câştigat faima la începutul anilor 1990 cu o formaţie cu un stil inspirat de Depeche Mode. El s-a lansat apoi într-o carieră solo care i-au adus mai multe discuri de platină, potrivit biografiei de propriul website. Starul pop primeşte fonduri de la stat şi este un suporter al guvernului Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO