Business Internaţional

Din cauza crizei, separatismul câştigă teren în UE, iar austeritatea împinge în faţă partidele eurosceptice

Din cauza crizei, separatismul câştigă teren în UE, iar austeritatea împinge în faţă partidele eurosceptice

Artur Mas, şeful gu­ver­nului regional: Fără independenţă, Catalonia nu va supra­vieţui. Foto: AGP/Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

13.11.2012, 00:07 894

Într-o Uniune Europeană care tocmai a sărbătorit primirea Premiului Nobel pentru Pace, unele state comunitare au dificultăţi în a menţine tocmai unitatea politică internă pentru care Uniunea a fost lăudată. Din Catalonia până în Scoţia, se­pa­ratiştii câştigă teren pe măsură ce criza eco­nomică se adânceşte, dar aceasta nu înseamnă neapărat că vor apărea steaguri noi pe hartă.

În timp ce statele cedează tot mai mult control bugetar şi suveranitate economică Uniunii Europene, disputele regionale care au mocnit timp de secole se reaprind în lupta pentru o porţie de fonduri publice tot mai mică, scrie Thomson Reuters.

Catalonia, una dintre regiunile cele mai bo­gate ale Spaniei şi considerată a fi "uzina ţării", dar ale cărei finanţe publice sunt supra­so­li­citate, se află în postura paradoxală de a cere un bailout din partea guvernului de la Madrid şi, în acelaşi timp, de a urmări independenţa. "Fără independenţă, Catalonia nu va supra­vieţui", a declarat recent Artur Mas, şeful gu­ver­nului regional. După ce mai mult de 500.000 de separatişti au demonstrat în sep­tem­brie de ziua naţională a provinciei, Mas a pro­mis că dacă este reales în alegerile regionale, va or­ga­ni­za un referendum pentru independenţă. Auto­rităţile din Madrid spun că acesta ar fi ilegal.

"Vreau Catalonia în Spania, în Europa şi vreau o Spanie în Europa şi tot aşa vreau şi pentru Galicia. Acesta este locul nostru, coexis­tând alături de democraţie, libertate şi progres în Catalonia", a declarat săptămâna trecută pre­mierul Mariano Rajoy. Guvernul a respins luna trecută cererea lui Mas pentru mai multă autonomie bugetară.

Dar mulţi oficiali spanioli şi chiar catalani nu se aşteaptă la un referendum, ci la negocieri prin care Catalonia să primească mai multă li­ber­tate în chestiuni fiscale şi în modul în care îşi chel­tuie veniturile. Ţara bască a ajuns deja la un astfel de aranjament. Sondajele de opinie su­ge­rează că Mas va fi reales. El a convocat ale­geri generale anticipate pe 25 noiembrie. Spre deosebire de sutele de mii de demonstranţi din sep­tembrie, Mas evită să evoce prea mult cu­vântul "independenţă". În schimb, politicianul pro­pune ca regiunea pe care o conduce, un "mândru" contributor net la bugetul UE, să devină "un stat în structura Uniunii Europene".

Partide cândva obscure sunt acum forţe politice importante în Scoţia şi Belgia

În alte părţi ale Europei, politicieni ca­ris­ma­tici precum premierul scoţian Alex Salmond şi Bart de Wever, liderul partidului Noua Alian­ţă Flamandă (N-VA), au transformat gru­puri naţionaliste odinioară de nişă în forţe respec­tabile ale curentului principal.

Salmond s-a folosit de semiautonomia Scoţiei pentru a feri provincia de unele dintre măsurile nepopulare de austeritate luate de gu­vernul conservator de la Londra condus de pre­mie­rul David Cameron, precum majorarea taxe­lor de şcolarizare în universităţi şi intro­du­ce­rea taxelor pentru unele servicii medicale. Deşi Scoţia este mai săracă decât Anglia şi are nevoie de sprijin din partea guvernului de la Lon­dra, guvernul regional consideră că pro­vin­cia se poate descurca mai bine de una singură utilizând rezervele marine de petrol şi gaze naturale. Peste 80% din câmpurile britanice de hidrocarburi din Marea Nordului se află în ceea ce s-ar numi "apele teritoriale" ale Scoţiei dacă aceasta ar deveni inde­pendentă.

Salmond şi Cameron au semnat un acord care va permite organizarea în 2014 a unui referendum pe tema independenţei Scoţiei. Sondajele sugerează însă că doar o treime din scoţieni susţin acest demers, în timp ce 53% vor ca Scoţia să rămână în Regatul Unit.

Independent, dar în afara UE

Independenţa Cataloniei sau a Scoţiei nu ar însemna automat şi continuarea calităţii de stat mem­bru al Uniunii Europene, un aspect subli­niat în repetate rânduri de guvernele naţionale, în încercarea de a descuraja votul pozitiv în refe­rendumuri. Reintegrarea acestor state ipo­te­tice în UE ar avea loc numai după procesul obişnuit de aderare, în care fostele provincii s-ar putea confrunta cu vetoul statelor suverane.

În Belgia, liderul partidului naţionalist flamand este mai moderat, subliniind nevoia de consens şi progrese treptate. Noua Alianţă Fla­man­dă a obţinut majoritatea voturilor în ale­ge­rile locale din Flandra, iar de Wever va deveni pri­marul oraşului Antwerp, al doilea ca mărime din ţară, după aproape 90 de ani în care primă­ria a fost deţinută de partidele de stânga. De Wever l-a îndemnat pe premierul stângist al Belgiei Elio di Rupo să lanseze negocieri înaintea alegerilor generale din 2014 în vederea revizuirii constituţiei pentru a reorganiza ţara într-o confederaţie mai liberă. Flandra are 6,3 milioane de locuitori, mai mult de jumătate din populaţia totală a Belgiei de 11 milioane.

Austeritatea dă putere partidelor de extremă dreapta din Ungaria şi Grecia

Principalele partide naţionaliste din Ca­ta­lo­nia, Scoţia şi Flandra sunt toate proeuropene. Însă în state ca Ungaria sau Grecia alegătorii au taxat partidele tradiţionale, responsabile pentru austeritate şi recesiune, votând pentru partide eurosceptice sau antiimigraţioniste.

Formaţiunea greacă Chryssi Avghi (Zori de Aur), altădată marginalizată, este astăzi un ju­cător important pe scena naţională şi deţine 18 locuri în parlament. Printr-o retorică violentă şi ameninţări la adresa imigranţilor, partidul pledează pentru "Grecia pentru greci" şi cere ca imigranţii ilegali să fie deportaţi, iar grecii care îi angajează sau le oferă ajutoare sau locuinţe acestora să fie pedepsiţi de lege, no­tează Wall Street Journal. Ilias Panagiotaros, un parlamentar al acestui partid, a afirmat că ONG-urile care ajută imigranţii să fie interzise şi imigranţii să fie daţi afară din şcolile şi spita­lele greceşti.

Popularitatea Zorilor de Aur creşte pe măsură ce autoritatea statului grec este perce­pută ca fiind tot mai fragilă de o bună parte din populaţie. Partidul intervine din ce în ce mai mult în domenii unde consideră că guvernul nu se implică destul, oferind servicii medicale şi alimente grecilor săraci. În unele zone ale Atenei, partidul este văzut ca o sursă de protecţie mai sigură decât poliţia.

Zori de Aur a obţinut în alegerile legislative de anul acesta 7% din voturi, iar popularitatea i-a crescut şi în prezent 21% din greci au o părere bună despre partid, potrivit unui sondaj efectuat de compania greacă Public Issue.

Oamenii de cultură spanioli se revoltă contra separatismului din Catalonia

Regizorul Pedro Almodovar (foto), scriitorul Mario Vargas Llosa şi alte câteva sute de intelectuali au semnat un manifest, publicat duminică în cotidianul El Pais, contra politicii separatiste promovate de guvernul regional din Catalonia, o regiune din nord-estul Spaniei, scrie AFP.

"Câteva sute de intelectuali şi de profesionişti au semnat în Catalonia un apel în favoarea stângii şi a federalismului, ca reacţie la secesionismul stimulat" de guvernul catalan şi "de alte forţe politice apropiate mişcării naţionaliste", se afirmă la începutul acestui manifest, publicat în acest ziar de centru-stânga.

"Separatiştii promovează ideea că Spania este ţapul ispăşitor, asupra căruia aruncă toate relele", inclusiv marile dificultăţi provocate de criza economică, susţin semnatarii manifestului, printre care se află scriitori, actori, economişti şi lideri politici din întreaga Spanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO