Business Internaţional

Dilema lui Greenspan: reduc sau nu reduc?

19.03.2003, 00:00 13

Presedintele Rezervelor Federale americane (Fed), Alan Greenspan, este aproape de testarea in practica a uneia dintre teoriile sale care spune ca rezolvarea rapida a conflictului cu Irakul va impulsiona economia americana si va incuraja companiile sa se extinda. Ultimatumul adresat luni noaptea de presedintele american a determinat o reactie prompta de crestere a pietelor bursiere, fapt ce indica increderea investitorilor intr-o victorie americana rapida.
Factorii de decizie ai politicii monetare americane s-au intalnit in aceasti noapte pentru a discuta nivelul ratei dobanzii de referinta pe termen scurt si necesitatea scaderii acestor dobanzi pentru a pompa bani in economie, in scopul diminuarii recesiunii macroeconomice si deflatiei.
Rata dobanzii americane de referinta este de 1,25%, nivelul minim din ultimele patru decenii. O reducere de un sfert de punct procentual, pana la 1%, ar duce rata dobanzii la cea mai mica valoare din iulie 1958, in timpul adiministratiei Eisenhower.
Putini experti se asteptau la o noua scadere a ratelor, insa situatia grava a macroeconomiei americane a indemnat unii analisti sa estimeze modificarea perspectivei economice pentru 2003, in sensul inrautatirii expunerii la risc.
Departamentul pentru forta de munca a publicat date care arata ca in luna februarie au fost reduse, pe ansamblul economiei americane, circa 308.000 de locuri de munca. Aceasta este cea mai grava criza de pe piata fortei de munca, de la lunile imediat urmatoare atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

"Avem nevoie de inca o doza"
Puternica banca de investitii Merrill Lynch, impreuna cu alte patru companii care au fost intervievate pentru un sondaj de opinie imediat dupa publicarea raportului referitor la situatia locurilor de munca, au spus ca se asteapta la reducerea dobanzii in sedinta de astazi, iar 14 din cele 21 de companii cred ca Fed isi va revizui perspectiva macroeconomica de la "echilibru" la ingrijorare legata de cresterea incertitudinii de redresare macro.
"Poate dobanzile scazute nu sunt singurul ajutor de care are nevoie economia americana", a spus David Rosenberg, economist-sef pentru America de Nord la Merrill Lynch intr-o conferinta de presa. "Insa am putea fi intr-o forma mai proasta in lipsa unei relaxari a politicii monetare, iar 80% din impactul ultimei reduceri a dobanzilor s-a consumat deja. Avem nevoie de inca o doza".

Semnalele de alarma
Presedintele Fed, Alan Greenspan, si alti guvernatori de banci centrale din lume, spun de cateva saptamani ca, in opinia lor, economia globala isi va reveni o data ce vor dispare "incertitudinile geopolitice" si cresterile impetuoase ale pretului petrolului, legate de posibilitatea unei invazii americane in Irak.
Unii analisti cred insa ca Fed ignora efectele devastatoare "pre-razboi" care sunt deja vizibile. Printre acestea se numara explozia pretului petrolului, care a redus cheltuielile de consum si au redus profiturile corporatiilor, prabusirea increderii consumatorilor care, conform celor mai reprezentativi indicatori, se afla la minimul ultimului deceniu, deteriorarea conditiilor de pe piata fortei de munca si incetinirea dezvoltarii sectorului de productie.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO