Business Internaţional

Dezvăluirile inedite ale unui fost astronaut care a locuit 6 luni în spaţiu

Dezvăluirile inedite ale unui fost astronaut care a locuit 6 luni în spaţiu

Autor: Octavian Calei

27.10.2012, 10:10 40390

Un fost astronaut de la NASA, Leroy Chiao, care a petrecut şase luni pe Staţia Spaţială Internaţională, a povestit cum este să trăieşti în spaţiu, într-un articol pentru Wall Street Journal.

În anul 2000, când se pregătea de a treia sa misiune în spaţiu de scurtă durată, a fost abordat de către superiorul său care l-a întrebat dacă i-ar plăcea să rămână la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale timp de jumătate de an. Chiao a acceptat bucuros, spunând el mai în glumă, că a fost o ocazie specială să scape de chirie pentru şase luni, fiind mai avantajos să trăiască în spaţiu.

"Spaţiu la comun disponibil pe 6 luni. Chirie gratis, cu condiţia de a întreţine camera, fără animale de companie, weekendurile libere (oarecum), transport asigurat, privelişte astronomică", a sunat pentru Chiao oferta.

Totuşi, urma o pregătire într-un program de patru ani, a trebuit să înveţe limba rusă şi să stea câte o lună din fiecare an de training în centrul de pregătire al astronauţilor din vecinătatea Moscovei, Star City.

Pe 9 octombrie 2004, Chiao a plecat de pe Pământ pentru a se instala în noul său cămin din spaţiu.

Staţia Spaţială Internaţională (SSI) are 13 module interconectate care oferă un spaţiu locuibil de 388.000 metri cubi, unde lipsa gravitaţiei face fiecare colţ al încăperilor accesibil. Există 6 "paturi" la bordul staţiei spaţiale, nişte cutii de mărimea unei cabine de telefon, unde membrii echipajului se închid într-un sac de dormit, două băi, aparate de menţinere a condiţiei fizice şi o bucătărie. La bordul staţiei spaţiale este disponibilă conexiunea la Internet prin wireless.

Exerciţiul fizic este necesar pentru a menţine tonusul muscular şi densitatea oaselor în condiţiile lipsei gravitaţiei, spune Chiao.

Staţia spaţială este destul de încăpătoare, spune astronautul care s-a simţit ca într-un apartament spaţios de trei camere.

"Era destul loc pentru o echipă de două persoane, plus trei vizitatori. În spaţiu, nu există sus sau jos, deci nu există podea sau tavan. Astfel, acolo există mai mult spaţiu, lipsa gravitaţiei face volumul mult mai util", povesteşte fostul astronaut.

Munca de pe staţia spaţială constă în treburi gospodăreşti şi reparaţii, ca şi pe pământ, notează Chiao.

"Priveliştea este de neegalat. De la 400 de kilometri înălţime, poţi vedea orice, de la oraşe, munţi, lacuri, fluvii şi alte forme de relief, păduri tropicale, poduri, vulcani şi alte minuni ale naturii", descrie el peisajul din spaţiu. Cu toate acestea, pentru o scurtă ieşire pe balcon, este nevoie de zile întregi de pregătire şi planificare.

Staţia Spaţială Internaţională este o adevărată capodoperă ecologică, relatează americanul. Aerul este purificat cu ajutorul filtrelor, reactoarelor pentru microimpurităţi şi cu epuratoare de gaze. Chiar şi transpiraţia, condensul şi urina sunt colectate, purificate şi transformate în apă potabilă, nimic nu se pierde. Energia electrică este asigurată prin panouri solare.

Costul construirii SSI se ridică undeva la 2,5 miliarde de dolari (1,92 mld. euro), potrivit lui Chiao. Staţia spaţială poate fi vizitată timp de o săptămână de către oricine îşi poate permite, fiind însă o experienţă de neuitat, spune fostul astronaut.

Leroy Chiao este inginer, fost astronaut la NASA, antreprenor, vorbitor motivaţional şi inginer consultant. A petrecut peste 229 de zile în spaţiu. El lucrează la Space Foundation unde pregăteşte pe cei care vor călători în spaţiu.

Staţia Spaţială Internaţională (SSI) este al nouălea satelit artificial locuibil de pe orbita Pământului şi a fost locuit în permanenţă timp de 11 ani şi 351 de zile, doborând recordul precedent al satelitului Mir, de 10 ani. Pe SSI au loc cercetări de laborator în care membrii echipajului efectuează diverse experimente. SSI este un proiect la care participă SUA, Rusia, Japonia, Europa şi Canada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO